Na hlavný obsah

Banská Bystrica čelí ďalšej dopravnej kríze: Kritický stav Radvanského mosta ohrozuje premávku

Most delí jeden stupeň od havarijného stavu.

Banská Bystrica čelí ďalšej dopravnej kríze: Kritický stav Radvanského mosta ohrozuje premávku
Na snímke Radvanský most. (Foto: STVR)

Zhustenie premávky, pravidelné dopravné zápchy a dvojnásobné zaťaženie mostov vo veľmi zlom technickom stave. Aj týmto komplikáciám naďalej čelia motoristi v Banskej Bystrici.

Po zbúraní mosta v časti Kremnička, koncom septembra, zostal Radvanský most jedinou spojnicou so Zvolenskou cestou. Aj ten je však v kritickom stave.

Téme sa v Správach venovala redaktorka Karolína Piliarová:

Radvanský most, ktorý spája banskobystrickú mestskú časť Radvaň a starú cestu v smere na Sliač, je po poslednej obhliadke zaradený do šiesteho stupňa ohrozenia zo siedmich. Vyžaduje si teda okamžitú rekonštrukciu.

„Pokiaľ sa bavíme o stave šesť, to sú už poruchy, ktoré ovplyvňujú zaťažiteľnosť. Sú však odstrániteľné výmenou alebo doplnením určitých chýbajúcich častí,“ hovorí riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest v Banskej Bystrici Miloš Kreth.

Sanačné práce

Správcom mosta je mesto Banská Bystrica. Cieľom samosprávy je stabilizácia mosta. „Samozrejme, bude potrebné vykonať nejaké sanačné práce. Doplníme ešte diagnostiku v spolupráci so Žilinskou univerzitou,“ vysvetľuje primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

To, či budú musieť most uzavrieť, alebo čiastočne obmedziť premávku, zatiaľ nie je jasné. Banskobystričania sa obávajú zhoršenia dopravnej situácie aj bezpečnosti vodičov a chodcov.

„Mesto Banská Bystrica musí vnímať všetky tieto okolnosti aj riziká, ktoré môžu vzniknúť, a preto by si malo spracovať určitý havarijný plán dopravnej obslužnosti mesta. Nielen pre linky MHD, ale pre všetku individuálnu aj nákladnú dopravu,“ objasňuje predseda Inštitútu verejnej dopravy Marek Modranský.

Dopravné obmedzenia a bezpečnostné riziká súvisiace s premávkou na moste budú známe po posúdení statikom. Radvanský most aktuálne delí už len jeden stupeň od havarijného stavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika