Na hlavný obsah

Brezno pridelí takmer 100 nových nájomných bytov, záujemcov je však dvojnásobne viac

Aktuálne mesto prenajíma takmer 200 bytov.

Brezno pridelí takmer 100 nových nájomných bytov, záujemcov je však dvojnásobne viac
Nájomné byty v Brezne. Foto: STVR

Dopyt po nájomných bytoch stále rastie. V mnohých mestách Slovenska je ich však málo. Výstavbe sa darí napríklad v Brezne. Samospráva na Horehroní pridelí takmer 100 nových bytov. Prilákať chcú aj ľudí z okolitých regiónov.

V Brezne dnes žije približne 20-tisíc ľudí. Samospráva aktuálne prenajíma takmer 200 nájomných bytov. V žrebovaní byty získali aj pani Lenka a Elena. Za nájom dvojizbového bytu zaplatí každá 260 eur plus poplatky za energie.

„Teraz si máloktorý človek môže dovoliť kúpiť byt. Toto je oveľa výhodnejšie. Byty sú teraz drahé a na ten nájom sa nájde stále,“ hovorí nájomníčka Elena Frgolcová.

Téme nájomných bytov sa v Správach venoval redaktor Alexander Ernest:

„Nechodíme z podnájmu do podnájmu u ľudí, povedala by som, že toto je už také stabilnejšie bývanie. Predsa, keď si to človek platí, tak to má,“ pridáva sa nájomníčka Lenka Strelcová.

Mesto má na stole približne 200 žiadostí o nájomné bývanie. Aktuálne dokončujú ďalších 96 bytov, rozdelia ich koncom roka.

Prioritou sú mladé rodiny

„Byty sa budú prideľovať podľa toho, ako rozhodnú kolegyne a kolegovia poslanci. Máme prioritu, ktorú chceme podporiť, mladé rodiny. Tie budeme musieť jednoducho riešiť skôr cez prideľovania žrebom. Samozrejme, nechali by sme časť bytov prideľovať aj cez poradovník,“ vysvetľuje primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Aj keď ide o náročné investície, podľa primátora Brezna sa zvládnuť dajú. „Využívame úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Pre samosprávy sú podmienky naozaj výhodné. Máme aj štátnu dotáciu v nejakej výške. Samozrejme, používame aj naše zdroje. Konkrétne pri tejto bytovke ide zhruba o pol milióna eur,“ pokračuje Abel.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jožek Božik však poukazuje aj na fakt, že výstavba nových bytov nemusí vždy ľudí motivovať v mestách zostávať.

„Toto chcem vyvrátiť na jednom ideálnom príklade. Nové Mesto nad Váhom za uplynulých 20 rokov postavilo tisíc nových bytov, nájomných aj komerčných. Za ten istý čas mesto prišlo o viac ako dvetisíc obyvateľov. Občania migrujú za prácou,“ objasňuje Božik.

Napriek tomu je o nájomné byty na Slovensku stále záujem. V prípade Brezna môžu o ne žiadať aj ľudia bez trvalého pobytu v meste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny