Na hlavný obsah

Slovákov odvezie z Libanonu vojenský špeciál, odletí tam 4. októbra. O evakuáciu majú záujem aj občania iných krajín

Slovensko je pri evakuácii súčinné s ďalšími štátmi.

Slovákov odvezie z Libanonu vojenský špeciál, odletí tam 4. októbra. O evakuáciu majú záujem aj občania iných krajín
Libanon čelí izraelským útokom. Foto: TASR/AP

Vojenský špeciál, ktorý zabezpečí evakuáciu občanov Slovenskej republiky z Libanonu, odletí zo Slovenska už v piatok 4. októbra 2024. Do Libanonu odvezie zároveň viac ako dvojtonovú humanitárnu zásielku potravín a zdravotníckeho materiálu.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, Ministerstvo obrany SR a Ministerstvo vnútra SR realizujú krízový plán evakuácie občanov SR a ďalších štátov, ktoré prejavili záujem o pomoc pri návrate ich občanov.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár priblížil, že ide o výsledok dlhodobej prípravy preventívnych opatrení.

„Vďaka dobre nastavenému systému je naše veľvyslanectvo neustále v kontakte s občanmi SR v Libanone, ktorí priebežne dostávali a dostávajú všetky potrebné informácie, aby sa mohli rozhodnúť, či majú záujem o evakuáciu. Aktuálne je zaregistrovaných 31 slovenských občanov vrátane zamestnancov nášho zastupiteľského úradu a ich rodinných príslušníkov. Tento počet sa však v čase mení,“ oznámil šéf slovenskej diplomacie.

Zastupiteľský úrad SR v Bejrúte naďalej pokračuje v činnosti v nevyhnutnom krízovom režime.

Slovenská republika je pri evakuácii súčinná tiež s ďalšími štátmi s cieľom pomôcť občanom týchto krajín pri odchode z Libanonu. O využitie slovenských evakuačných letov do tejto chvíle požiadalo viac ako 40 občanov Arménska, Česka, Francúzska, Chorvátska, Maďarska, Poľska, Spojených štátov amerických či Srbska, ktorých má slovenský vojenský špeciál dopraviť do cyperskej Larnaky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko