Na hlavný obsah

Cesta, ktorú využívali státisíce ľudí na útek z Libanonu, je zničená. Po izraelskom útoku ostal široký kráter

Podľa Libanonu prešlo hranicou už 300-tisíc osôb.

Cesta, ktorú využívali státisíce ľudí na útek z Libanonu, je zničená. Po izraelskom útoku ostal široký kráter
Ilustračná snímka - Dym stúpa po leteckom útoku izraelskej armády na bejrútske predmestie. Foto: TASR/AP

Pri izraelskom útoku v blízkosti hraničného priechodu Masná medzi Libanonom a Sýriou v piatok (4. 10.) ráno zničili cestu, ktorú v uplynulých dňoch využívali státisíce ľudí na útek do Sýrie pred izraelským bombardovaním. Podľa agentúr Reuters a AFP o tom ráno informoval sýrsky minister dopravy Alí Hamíja.

Zasiahli miesto na libanonskom území v blízkosti hraničného priechodu, kde na ceste vznikol štyri metre široký kráter, povedal Hamíja.

Hovorca izraelskej armády vo štvrtok (3. 10.) obvinil šiitské militantné hnutie Hizballáh, že cez prechod prepravuje vojenskú techniku do Libanonu. Varoval, že izraelské ozbrojené sily „nebudú váhať a zasiahnu, ak k tomu budú prinútené“.

Hamíja vo štvrtok na tlačovej konferencii povedal, že za hraničný priechod zodpovedá libanonský štát. Podľa štatistík libanonskej vlády v posledných desiatich dňoch z Libanonu do Sýrie prešlo viac ako 300-tisíc osôb, drvivá väčšina z nich Sýrčania.

Utekali pred zosilňujúcim izraelským bombardovaním do krajiny, odkiaľ v minulých rokoch odišli kvôli tamojšej občianskej vojne.

Izrael letecké útoky proti cieľom Hizballáhu na rôznych miestach Libanonu výrazne zosilnel pred zhruba dvoma týždňami. Tento týždeň navyše začal pozemné operácie na juhu Libanonu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet