Na hlavný obsah

Na bratislavskom urgente čoraz častejšie prijímajú detských aktívnych športovcov. Za ťažkosťami sú stimulačné doplnky

Lekári apelujú na rodičov aktívne športujúcich detí.

Na bratislavskom urgente čoraz častejšie prijímajú detských aktívnych športovcov. Za ťažkosťami sú stimulačné doplnky
Ilustračná snímka. (Foto: STVR)

V ambulanciách oddelenia urgentného príjmu v Bratislave pribúdajú prípady aktívnych športovcov so zdravotnými ťažkosťami. Lekári apelujú najmä na rodičov aktívne športujúcich detí.

Podľa lekárov z Národného ústavu detských chorôb je pre aktívne športujúce deti rizikové napríklad svojvoľné užívanie stimulačných a výživových doplnkov.

S primárom urgentného príjmu Marcelom Brennerom sa rozprávala v Ranných správach redaktorka Miriam Čerešníková:

„Užívanie stimulačných látok a látok, ktoré nabudzujú organizmus dieťaťa, môže viesť k stavom, ktoré nakoniec pri aktívnom športovaní nevyžadujú toľko regeneračnej fázy, ktorá je potrebná pre aktívneho športovca,“ vysvetlil primár urgentného príjmu Marcel Brenner.

Podľa primára je dieťa užívaním týchto látok veľmi stimulované. Je bystrejšie, má zvýšenú pozornosť, krátkodobo môže podávať vyšší výkon. Okrem rizika vzniku závislosti je nežiadúcim účinkom aj deficit regeneračnej fázy, čo vedie k poškodzujúcim zraneniam.

„Sú to látky, ktoré sa môžu buď žuvať, piť, vapovať, alebo konzumovať ako nejaká tyčinka alebo niečo podobné,“ informoval Brenner.

Pedagógovia a tréneri si pri deťoch, ktoré látky užívajú, môžu všimnúť, že sú živšie, veľmi komunikatívne a nevyžadujú toľko oddychu ako iné deti. „A môžu aj chudnúť, nakoľko vedľajším účinkom týchto látok môže byť aj nechutenstvo,“ podotkol Brenner.

Upozornil tiež na nebezpečenstvo kombinácie energetických nápojov so žuvacím tabakom. „Vzhľadom na to, že táto kombinácia môže skutočne zlepšiť výsledky, za ktorými dieťa cieli, tak môže vzniknúť veľmi rýchlo závislosť na tieto látky, ktoré majú dopady na telo športovca alebo dieťaťa. Môžu vzniknúť skutočne až traumatizujúce poškodenia,“ ozrejmil primár.

Rodičom aktívnych športovcov lekári zdôrazňujú dôležitosť potréningovej regenerácie, aj komunikáciu medzi rodičmi a trénermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny