Na hlavný obsah

Zvyšovanie minimálnej mzdy podporili aj niektorí opozičníci, chýba im však odborná diskusia

Analýzy sa majú týkať konsolidácie či príplatkov.

Zvyšovanie minimálnej mzdy podporili aj niektorí opozičníci, chýba im však odborná diskusia
Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: SITA/Jana Birošová

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (3. 10.) v prvom čítaní schválili návrh ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) o minimálnej mzde. Šéf rezortu navrhuje, aby predstavovala 60 percent z priemernej mzdy, namiesto súčasných 57 percent.

Podľa opozície návrh nie je zlý, no chýba im analýza vplyvov na podnikateľské prostredie aj v súvislosti so schválenou konsolidáciou. Tá sa dotkne práve firiem.

Návrhu ministra Tomáša o minimálnej mzde sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Nina Belicová Alžbetkinová:

O výške minimálnej mzdy každý rok rokujú zamestnávatelia s odborármi. Pokiaľ sa však nedohodnú, úroveň sa určuje automatom. Ten je v súčasnosti na úrovni 57 percent z priemernej mzdy. Erik Tomáš chce číslo dostať na 60 percent.

„Znamenalo by to, že minimálna mzda by v roku 2026 dosiahla úroveň približne 920 eur. A v roku 2027 970 eur. Čiže by sa už šplhala k hranici tisíc eur,“ priblížil šéf rezortu práce.

Vyššia minimálna mzda však znamená aj vyššie príplatky za prácu v noci a cez víkend. Podľa Štefana Kišša (PS) sa návrh negatívne dotkne zamestnávateľov a teda aj firiem, ktoré podľa neho zaťažili už konsolidačné opatrenia.

Návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy sa v Správach venovala aj redaktorka Karolína Janičíková:

„Rád by som si vyjasnil, že to, čo tu robíme nebude ďalšia rana podnikaniu a špecificky v chudobnejších regiónoch a špecificky v nízkopríjmových profesiách,“ podotkol poslanec PS.

Podľa exministra práce Jána Richtera (Smer-SD), deväť percent prijímateľov minimálnej mzdy je na hranici. chudoby. Návrh má pomôcť práve im.

Parlament ho v prvom čítaní schválil aj s hlasmi opozičných poslancov hnutia Slovensko a PS. Tí zdôraznili, že sú pripravení ho podporiť aj v ďalšom čítaní, no iba s podmienkou odbornej diskusie a po dodaní analýz vplyvu na podnikateľov či zamestnanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika