Na hlavný obsah

Zvýšená DPH ovplyvní aj automobilový priemysel. Očakáva sa nižší záujem ľudí o kúpu auta

Automobilový priemysel očakáva oživenie predaja ku koncu roka.

Zvýšená DPH ovplyvní aj automobilový priemysel. Očakáva sa nižší záujem ľudí o kúpu auta
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Automobilový sektor čakajú ťažšie časy. Zvýšenie DPH môže ovplyvniť záujem o kúpu nových vozidiel a dosah to bude mať aj na výrobu. Tvrdia to zástupcovia sektora.

Zatiaľ čo priemysel stojí pred výzvou získať nové zákazky do ďalších rokov, oživenie predaja áut by mohlo nastať pred koncom tohto roka.

Záujemcovia o nové vozidlo si aktuálnu ponuku prišli pozrieť aj na autosalón do Nitry. „Myslím si, že záujem neutíchol. Ľudia sú veľmi senzitívni na cenu, ale zároveň musím povedať, že sme si pri slovenských motoristoch všimli aj to, že preferujú dobre vybavené modely,“ uviedla PR manažérka Škoda auto Slovensko Zuzana Kubíková.

Aký bude mať zvýšená DPH dopad na automobilový priemysel zisťovala v Správach redaktorka Jana Obrancová:

„Čakáme oživenie ku koncu roka,“ povedal PR manažér Citroën Slovensko František Macho. Zároveň si myslí, že zvýšenie DPH môže od nového roka zahrať do karát.

„Na Slovensku sú 65 percent zákazníkov firmy, 35 percent sú fyzické osoby, to znamená, že pri fyzických osobách očakávame, že sa to prejaví, samozrejme,“ zhodnotil prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek.

Vplyv konsolidačných opatrení nepredpokladajú len predajcovia, v praxi ich dosah očakáva aj sektor výroby.

„Ak sa pozrieme len na štáty V4 , alebo na štáty východnej Európy, tak budeme výrazne najhorší, ponúkať najhoršie podmienky na akúkoľvek výrobu, nielen na automobilovú výrobu. Máme to šťastie, že máme z blízkej minulosti zákazky, na ktorých teraz žijeme. Ale bude veľmi ťažké získať nové produkty, veľmi ťažké,“ skonštatoval Matušek.

Sektor upozorňuje aj na to, že zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia môže podporiť aj ďalší odliv odborníkov do zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika