Na hlavný obsah

Reakcie na koniec Z. Dolinkovej: Opozícia hovorí o jej neschopnosti. Podľa zdravotníkov odchod nič nevyrieši

Ministerka zdravotníctva oznámila, že plánuje podať demisiu.

Reakcie na koniec Z. Dolinkovej: Opozícia hovorí o jej neschopnosti. Podľa zdravotníkov odchod nič nevyrieši
Odchádzajúca ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na avizovaný odchod ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinovej (Hlas-SD) reagujú politici aj lekárski odborári či sestry.

„Totálne neschopná Dolinková končí. Nech sa šminkuje a fotečkuje niekde inde, kde na jej neschopnosť nebudú doplácať ľudia zdravím a životmi,“ vyjadril sa k jej odstúpeniu na sociálnej sieti líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

Matovičovo hnutie tiež konštatuje, že ministerka najviac času vo svojej funkcii venovala sebe samej.

„Podarilo sa jej zrušiť ľuďom zubné benefity, odložiť maximálne čakacie lehoty na operácie, ktoré mali platiť od začiatku roka, podarilo sa jej zvýšiť zdravotné odvody, zastaviť centrálny systém objednávania pacientov na vyšetrenia,“ komentoval bývalý minister zdravotníctva a poslanec parlamentu Marek Krajčí (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Doplnil, že Dolinková zvýhodnila nemocnicu Penty pri pláne obnovy, ohrozila tým milióny eur z Európskej únie a zastavila výstavbu novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách.

„Obrovské škandály, vplyv oligarchov, nekompetentnosť a ochrana pochybných ľudí v zdravotníctve ho doviedli za rok na pokraj kolapsu, pričom sa pani ministerka fotila na instagram,“ reagovala na Dolinkovej vyhlásenie predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Je jasné, že ju Ficova koalícia de facto odvolala a je až smiešne, že ešte pred tromi dňami vláda odmietla opozičný návrh na jej odvolanie,“ dodala.

Reakcií politikov na odchod ministerky zdravotníctva sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

KDH jej vyčítalo viaceré kroky

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje odstúpenie ministerky za logický krok. „Dolinková doplatila na nepripravenosť, s ktorou na kreslo ministerky prišla, a zároveň chabý rešpekt v rámci celého rezortu, ktorý si nedokázala ani za rok svojho pôsobenia vybudovať,“ poznamenal poslanec Peter Stachura (KDH).

Vyčítal jej viaceré kroky. Upozornil napríklad na odstúpenie od zámeru výstavby novej národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách či zlyhania pri hľadaní alternatívnych riešení pri detských ambulantných pohotovostných službách.

Podľa hnutia Progresívneho Slovenska (PS) musel odchod ministerky zdravotníctva prísť. Demisia však nijako nevyrieši krízu v sektore, upozornilo.

„Robert Fico (Smer-SD) je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom,“ vyhlásilo hnutie s tým, že v stávke sú zdravie a životy „nielen v trenčianskej nemocnici“.

Podľa strany SaS mala Dolinková odstúpiť už oveľa skôr. „Jej odstúpenie sme požadovali už od leta, k viacerým pochybeniam, ktoré boli pre jej koniec dostatočným dôvodom sa napokon pridal konsolidačný balíček a výpovede zdravotníkov ako pomyselný posledný klinec do rakvy neschopnej ministerky zdravotníctva,“ vyhlásil na predseda strany Branislav Gröhling.

Reaguje aj koalícia

„Ministerka je podpredsedníčka Hlasu a zdravotníctvo je rezort, ktorý je pod gesciou strany Hlas-SD. Musia sa s tým vysporiadať oni,“ uviedol predseda zdravotníckeho výboru zo Smeru-SD Vladimír Baláž pre reláciu Rádiožurnál Rádia Slovensko.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) berie Dolinkovej rozhodnutie na vedomie. „Predseda vlády ďakuje pani ministerke za vykonanú prácu. Nebude komentovať dôvody, ktoré pani ministerka uviedla ako rozhodujúce pri jej rozhodnutí. Ďalší postup prijme predseda vlády po konzultáciách s predsedom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom a prezidentom SR Petrom Pellegrinim,“ uviedol Úrad vlády.

Strana Hlas-SD vyzdvihla Dolinkovej pôsobenie na poste ministerky. „Jej práca priniesla konkrétne výsledky – posilnila sa výstavba nemocníc v Martine a Banskej Bystrici. Zlepšil sa proces schvaľovania nových liekov pre pacientov. Zabezpečil sa nárast slovenských medikov na lekárskych fakultách,“ uviedla strana v stanovisku.

Hlas-SD dodal, že jej rozhodnutie rešpektujú. „Konsolidácia verejných financií, ktorá je nevyhnutná po pôsobení predošlých vlád, však priniesla obmedzenia, ktoré jej neumožnili naplno realizovať všetky plány, čo ju ľudsky a profesijne sklamalo,“ píšu v stanovisku.

„V neposlednom rade jej rozhodnutie ovplyvnil neustály mediálny tlak, klamstvá a osobné útoky, ktorým čelila. Ako žena a matka tak prijala rozhodnutie, ktoré reflektuje nielen jej odborné, ale aj ľudské hodnoty,“ pokračuje strana.

Drucker: O žiadnu inú pozíciu nemám záujem

Hlas-SD v reakcii zároveň uistil, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v rozbehnutých projektoch a hľadať riešenia na skĺbenie rozpočtových možností s potrebami zdravotníkov.

SNS vzala rozhodnutie Dolinkovej na vedomie. Podľa strany ministerka dlhodobo nepredstavila pre zdravotníctvo žiadnu víziu. „Odsudzujeme však jej útok na nášho poslanca Petra Kotlára a pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas COVIDU-u,“ vyhlásila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

„Je mi osobne ľúto odchodu Zuzany Dolinkovej z postu ministerky zdravotníctva, ale jej dôvodom rozumiem. Očakával by som však, že obratom na svoj post rezignuje aj splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19. Okrem iného aj preto, že jeho činnosť je všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovanie zdrojov počas pandémie Covid-19,“ reagoval minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) s tým, že je ministrom školstva a o žiadnu inú funkciu nemá záujem.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) rozhodnutie ministerky rešpektuje, ale prekvapilo ho. Nesúhlasí s tvrdením, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou. Považuje ho za dôležité. Bude si podľa neho potrebné vydiskutovať tvrdenia Dolinkovej o nepociťovaní podpory od vlády. Zároveň si myslí, že v systéme zdravotníctva bude treba procesy zracionalizovať.

„Pacienti sa oprávnene sťažujú na to, že necítia obrovské zdroje, ktoré idú do zdravotníctva. Preto je dôležité urobiť tam poriadok. Neviem však odpovedať na otázku, či bolo dosť síl alebo energie na to, urobiť takú zásadnejšiu zmenu v zdravotníctve,“ povedal. Mieni, že finančné toky v systéme treba presmerovať do správnejších častí, aby to pociťoval pacient.

LOZ: Ide o politický krok

K odchodu ministerky sa vyjadrili aj lekárski odborári. Označili ho ako politický krok pre verejnosť. Ministerka podľa nich svojím odstúpením zároveň potvrdila, že konsolidácia na úkor zdravotníctva ohrozuje jeho funkčnosť. V reakcii to vyhlásil predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

„V tomto súhlasíme, že po destabilizácii personálu sa ministerstvo zdravotníctva nedá viesť. Treba úprimne povedať, že k práci pani ministerky sa lekári vyjadrili už v júni tohto roka, kde sme verejne povedali, že nemá našu dôveru,“ dodal Visolajský.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) označilo Dolinkovej rozhodnutie za neprekvapivé. Ide podľa nich o dôsledok mnohých zlyhaní. „Na našom kritickom postoji ku konsolidačnému balíku na úkor zdravotníkov sa odstúpením ministerky zdravotníctva nič nemení,“ doplnilo združenie.

Dolinková v piatok (4. 10.) oznámila podanie demisie. Prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu ju plánuje odovzdať v krátkom čase. Dolinková necíti podporu pre presadzovanie svojich cieľov a opatrení na zlepšenie zdravotníctva. Kritizovala okrem iného aj schválenie konsolidačných opatrení v parlamente.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko