Na hlavný obsah

Podozrenie na vírus marburg bolo už aj v Európe. Ako sa prejavuje a prenáša?

V Rwande evidujú aj obete vírusu.

Podozrenie na vírus marburg bolo už aj v Európe. Ako sa prejavuje a prenáša?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V africkom štáte Rwanda zúri vírus marburg. Ochorenie si už vyžiadalo 11 obetí. Podozrenie na jeho výskyt už bol aj v Európe, napokon sa však nepotvrdilo. Vírus je veľmi blízky ebole. Rovnako ide o tzv. filovírus a prenáša sa a prejavuje sa podobným spôsobom, priblížil v Aktuálne :24 virológ SAV Boris Klempa.

„Inkubačná doba môže byť dva až 21 dní. Po tejto inkubačnej dobe prichádza k veľmi prudkému nástupu horúčky sprevádzanej veľmi silnými bolesťami hlavy, absolútnou slabosťou a nevoľnosťou. Veľmi typické je, že prichádza k zvracaniu, veľmi intenzívnym hnačkám, bolestiam brucha a kŕčom,“ priblížil virológ symptómy.

Vypočujte si celý rozhovor s virológom SAV Borisom Klempom, ktorý v relácii Aktuálne :24 hovoril o víruse marburg:

Klempa pokračoval, že po týždni sa môžu pridať aj prejavy krvácania, a to na koži v podobe krvných vyrážok alebo pri ťažkých prípadoch krvácanie z úst či ďasien, nosa alebo iných slizníc.

„Ochorenie môže byť veľmi vysoko smrteľné. Aj v súčasnosti sme počuli, že asi tretina prípadov končí smrťou, pri niektorých epidémiách to býva až okolo 80 až 90-percentná úmrtnosť. K smrti obvykle prichádza v dôsledku šoku a straty krvi,“ upozornil Klempa.

Hostiteľom tohto vírusu sú netopiere, ktoré sa živia ovocím, ktoré sa vyskytujú v jaskyniach alebo v opustených baniach. Najskôr sa človek nakazí od nich. Následne sa už šíri z človeka na človeka. A to ak príde do kontaktu so sliznicou alebo sa do tela dostane cez poranenie kože.

K prenosu veľmi často dochádza v rodine alebo medzi ošetrovateľmi chorých práve v dôsledku zvracania a hnačiek, ktoré obsahujú veľké množstvo vírusu, dodal Klempa.

Rwanda je pripravená spustiť klinické skúšky vakcín a liekov proti vírusu marburg. Informoval o tom námestník rwandského ministra zdravotníctva. Infekčné ochorenie v krajine prvýkrát potvrdili koncom septembra. Doteraz sa v krajine nakazilo 36 ľudí, 11 z nich zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet