Na hlavný obsah

Peší most na Donovaloch museli uzavrieť. Lávka je v havarijnom stave a hrozí jej zrútenie

Ak ho do zimy nesprístupnia, hrozia kolízie lyžiarov s autami.

Peší most na Donovaloch museli uzavrieť. Lávka je v havarijnom stave a hrozí jej zrútenie
Lavka na Donovaloch. Foto: STVR

Na Donovaloch uzavreli drevený peší most. Je v havarijnom stave a hrozí jeho zrútenie. Ak ho do zimy nesprístupnia, hrozia kolízie lyžiarov s autami. Počas sezóny po ňom denne prejdú stovky lyžiarov a turistov.

Dva drevené mosty pre peších na Donovaloch postavili pred takmer 30 rokmi. Pôvodne boli vo vlastníctve štátu, neskôr prešli pod správu obce. Tá však podľa starostu nemala na ich údržbu financie. Jeden z mostov sa tak ocitol v havarijnom stave a museli ho uzavrieť.

„Dva hlavné nosníky sú zožraté. V priebehu dvoch-troch rokov by došlo k zrúteniu mostových oblúkov, a tým pádom by spadol celý most na hlavnú cestu,“ hovorí statik Peter Kollár.

Most je dôležitou spojnicou medzi centrálnym parkoviskom a lyžiarskym svahom a prechádza ponad frekventovaný hlavný ťah, ktorý spája juh so severom Slovenska. Na Donovaloch majú ročne 400-tisíc návštevníkov a pri absencii mosta hrozia kolízie áut s lyžiarmi.

Katastrofálnemu stavu pešej lávky na Donovaloch sa v Správach z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

„Most sa využíva aj v lete, ale enormne je využívaný najmä v zime. Všetci ľudia sa ocitnú na ceste, nikto to nebude obchádzať, každý sa bude snažiť cez cestu nejako prejsť,“ upozorňuje starosta obce Donovaly Miroslav Daňo.

Mosty sú pre lyžiarov príliš vzdialené

Obec chce situáciu riešiť podoprením mostnej konštrukcie, ktorú navrhol statik. Neskôr však budú musieť vyriešiť komplexnú rekonštrukciu, ktorú vyčíslili na 140-tisíc eur. Starosta chce požiadať o finančnú pomoc miestnych podnikateľov.

„Na túto sezónu to budeme musieť nejako, podnikatelia spolu s obcou, upevniť, aby sme to mohli túto zimu ešte prevádzkovať. Potom si myslím, že most strhne obec a bude to už len problém SSC,“ skonštatoval majiteľ lyžiarskeho strediska na Donovaloch Boris Kollár.

„SSC vybudovala nové, komfortné a bezpečné premostenie cesty I. triedy. Chodci môžu bezpečne prechádzať cestu I/59 buď druhou drevenou lávkou v správe obce, alebo novým betónovým premostením,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová.

Oba mosty sú však podľa starostu pre lyžiarov vzdialené a samospráva potrebuje vyriešiť rekonštrukciu centrálneho mosta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny