Na hlavný obsah

Argentínske mesto zaplnili tisíce papagájov. Miestni situáciu prirovnávajú k hororovému filmu Alfreda Hitchcocka

Prílet papagájov spôsobilo odlesňovanie okolitých kopcov.

Argentínske mesto zaplnili tisíce papagájov. Miestni situáciu prirovnávajú k hororovému filmu Alfreda Hitchcocka
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Scény ako z hororu Alfreda Hitchcocka Vtáci zažíva argentínske mestečko Hilario Ascasubi neďaleko východného pobrežia Argentíny. Kvôli odlesňovaniu okolitých kopcov sem zlietli tisíce papagájov, ktorí ničia káble elektrického vedenia, spôsobujú výpadky prúdu. Obyvateľov privádzajú k šialenstvu svojím neustálym škrekotom a nánosmi trusu.

„Zalesnené úbočia kopcov miznú, a to ženie papagáje bližšie k mestám, kde hľadajú potravu, vodu a prístrešie,“ povedala agentúre Reuters biologička Daiana Leraová. Väčšina zalesnenej pôdy v Argentíne podľa nej počas posledných rokov vymizla.

Papagáje sa preto začali sťahovať na jeseň a zimu do mesta. Občas pripadá desať papagájov na každého z 5-tisíc obyvateľov. Počas leta vtáky migrujú na juh na patagónske útesy, kde hniezdia.

Obyvatelia opisujú, ako na elektrických drôtoch a na stožiaroch sedia stovky vtákov a ako nad budovami a kostolom krúžia ich siluety v súmračnom svetle. To im pripomína scény z klasického trileru Vtáci režiséra Hitchcocka z roku 1963.

„Hryzú a poškodzujú káble. Pri daždi sa potom do drôtov môže dostať voda a prúd je prerušený. Tieto papagje nám spôsobujú každodenné náklady a problémy,“ povedal Ramón Alvárez, miestny novinár rádia Taxi Fm.

Obyvatelia skúšali rôzne metódy, ako papagáje odradiť, napríklad hlukom a laserovými svetlami, ale nič nezabralo. „Musíme začať obnovovať naše prirodzené prostredie,“ povedala Leraová. „Ale kým sa tak nestane, musíme vymyslieť stratégie, ktoré nám spoločne umožnia žiť v našich mestách čo najharmonizovanejšie,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet