Na hlavný obsah

FOTO: Nočnú Bratislavu rozžiaril ďalší ročník Bielej noci. Svietil futbalový štadión aj plaváreň

Organizátori festival prvýkrát prepojili so športom.

FOTO: Nočnú Bratislavu rozžiaril ďalší ročník Bielej noci. Svietil futbalový štadión aj plaváreň
Interaktívna inštalácia Ján Šicko: Flow. Foto: TASR/Dano Veselský

V piatok (4. 10.) večer Biela noc opäť po roku rozžiarila Bratislavu. Pre návštevníkov pripravila takmer 50 svetelných inštalácií domácich aj zahraničných umelcov. Väčšina z nich je zadarmo a na verejných miestach. Na festivalovú mapu sa dostal futbalový štadión aj plaváreň.

Dielo „Ticho plynúcich častíc“ priniesol na Slovensko francúzsky umelec prvýkrát. „Chcel som ukázať niečo, čo normálne nie je vidieť, ale dokážeme to cítiť. Cítime vzduch. Aj keď si to neuvedomíme, nadýchneme sa 20-tisíckrát denne. Toto dielo tiež vytvára vzduch, konkrétne vzduchový prstenec, ktorý cestuje priestorom,“ opísal tvorca diela „Le silence des particules“ Guillaume Cousin.

Ako vyzerala rozsvietená nočná Bratislava priblížila v Ranných správach redaktorka Natália Dvoranová:

Organizátori tento rok Bielu noc prvýkrát prepojili so športom. Večer svietilo nie len bratislavské Tehelné pole, ale aj plaváreň Lafranconi.

„Je to zaujímavá spolupráca medzi synchronizovaným plávaním, digitálnou poéziou, svetelným dizajnom, čiže vznikla z toho veľmi zaujímavá vec. V rámci ‚light designu‘ sme pripravili napríklad most Apollo. Bude prvýkrát v rámci festivalovej histórie nasvietený,“ priblížila organizátorka Bielej noci Zuzana Pacáková.

Festival potrvá do nedeľnej (6. 10.) polnoci. Koncom budúceho týždňa sa presunie do Košíc.

Pozrite si fotogalériu s niektorými svetelnými inštaláciami:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny