Na hlavný obsah

Militantné hnutie Hizballáh si vytvorilo silnú finančnú sieť v západnej Afrike. Slúži im aj na pranie peňazí

Ide o prepracovaný mafiánsky systém.

Militantné hnutie Hizballáh si vytvorilo silnú finančnú sieť v západnej Afrike. Slúži im aj na pranie peňazí
Ilustračná snímka - Libanon po izraelských útokoch. Foto: TASR/AP

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh disponuje v západnej Afrike silnou základňou finančných sietí. V Pobreží Slonoviny a v Guinei sa nachádza dôležitá libanonská komunita, o ktorú sa Hizballáh opiera. 

Ide o prepracovaný mafiánsky systém, ktorý perie špinavé peniaze predovšetkým z predaja drog, napísal denník Le Monde.

Podľa zistení denníka veľká časť šiitských Libanončanov, ktorí žijú v Pobreží Slonoviny a v iných krajinách západnej Afriky, finančne prispievajú Hizballáhu.

„Keď neplatíš, vylúči ťa zo spoločenského života,“ uviedol podnikateľ libanonského pôvodu, ktorý teraz býva v Kamerune. Jeho meno denník neuviedol, pretože si želal zostať v anonymite.

Hizballáh dlhodobo ťaží z finančnej podpory Iránu. Avšak ako uviedol washingtonský think-tank Nadácie pre obranu demokracií (FDD), 30 percent jeho príjmov pochádza z organizovanej trestnej činnosti.

Za dobu svojho pôsobenia sa stal štátom v štáte a podarilo sa mu vybudovať paralelnú ekonomiku. Tá stojí predovšetkým na praní špinavých peňazí pochádzajúcich z obchodovania s drogami. Ide však aj o ďalšie komodity, ako sú diamanty, drevo a zbrane.

„Je ťažké presne to odhadnúť, ale vyše 300 miliónov dolárov ročne pochádza z pašeráctva a prania špinavých peňazí,“ povedal denníku odborník na Hizballáh Emanuele Ottolenghi z FDD.

Pranie špinavých peňazí

Južná Amerika je zdrojom príjmov, ktoré hnutie získava obchodom s drogami, opisuje Le Monde. Západná Afrika potom v celom systéme figuruje ako tranzitné miesto, kde Hizballáh vďaka miestnej libanonskej komunite perie špinavé peniaze. Na tom sa podieľa aj miestne politické elity, uvádza denník.

Jedna z taktík ako získať peniaze z drog súvisí s predajom ojazdených áut. „Kokaín z Južnej Ameriky sa predával v Afrike, v Európe a na Blízkom východe. Peniaze v hotovosti sa potom dopravili do Bejrútu,“ opísal už v roku 2017 vyšetrovateľ Derek Maltz z americkej Agentúry pre boj proti narkotikám (DEA).

„Odtiaľ sa peniaze dostali do obehu cez zmenárne a cez banky sa posielali na nákup ojazdených amerických áut. Autá sa potom poslali do Afriky, kde sa ďalej predávali. Veľká časť ziskov išla priamo Hizballáhu,“ dodal.

Súčasná situácia v Libanone môže mafiánsky systém v západnej Afrike destabilizovať, z dlhodobého hľadiska to však neohrozí. „Smrť Hasana Nasralláha (vodcu Hizballáhu) toto financovanie neobmedzí,“ povedal pre Le Monde výskumník Dola Traoré z univerzity v Abidžane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet