Na hlavný obsah

Špeciál so slovenskými občanmi z Libanonu už pristál v Bratislave

Informoval rezort diplomacie.

Špeciál so slovenskými občanmi z Libanonu už pristál v Bratislave
Slovenský špeciál pristál na bratislavskom letisku. Foto: Facebook/MZV SR

Slovenský špeciál s občanmi SR z Libanonu na palube pristál na bratislavskom letisku. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti. Celkovo do Bratislavy prepravia 90 ľudí, z toho 34 Slovákov.

Šéf rezortu diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) po prílete ozrejmil, že išlo o najväčšiu evakuačnú operáciu, ktorú Slovensko kedy uskutočnilo. Priblížil, že na palube prvého repatriačného letu bolo 46 ľudí, z toho občanov SR bolo 25.

Medzi evakuovanými sú aj zamestnanci zastupiteľského úradu SR v Bejrúte a ich rodinní príslušníci. Ostali tam traja pracovníci.

Vojenský špeciál najprv previezol 98 ľudí z Libanonu do cyperskej Larnaky a odtiaľ ich následne preváža špeciál letky ministerstva vnútra do Bratislavy. Osem ľudí – jedna občianka Česka a sedem občanov Maďarska – sa rozhodlo ostať v Larnake.

O pomoc pri preprave občanov okrem Česka a Maďarska požiadali aj Poľsko, Chorvátsko, Srbsko, Rakúsko, Francúzsko, Arménsko a USA.

Druhý repatriačný let z Larnaky do Bratislavy povezie 44 ľudí, z toho deväť občanov Slovenska. Priletieť by mal zrejme v sobotu večer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko