Na hlavný obsah

Odpojené domácnosti z obce na Horehroní môžu opäť využívať vodu, cena ich však nemilo prekvapila

Vodári tvrdili, že ľudia odoberali vodu nelegálne.

Odpojené domácnosti z obce na Horehroní môžu opäť využívať vodu, cena ich však nemilo prekvapila
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obyvatelia Dolného Jelenca v katastri obce Staré Hory neďaleko Banskej Bystrice môžu opäť využívať úžitkovú vodu z miestnej jaskyne. Od zdroja ich predtým vodári odpojili. Tvrdili, že išlo o nelegálny odber. Teraz budú za vodu platiť.

Podľa Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti (SVS) odoberali obyvatelia Dolného Jelenca úžitkovú vodu dlhodobo nelegálne, a preto im odber zastavili. Aj na základe našej reportáže im vodári vodu opäť umožnili využívať – miestnych však prekvapila cena.

„Žiadajú od nás 15 eur mesačne, čo je neskutočná paľba. Už len preto, keď si zoberiem, že v Bystrici to vychádza v prepočte okolo sedem eur na odber pitnej, takisto aj odpadovej vody. Tu v obci priamo platia šesť eur paušálne,“ uviedla obyvateľka Dolného Jelenca Jana Šikulová.

Téme sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Podľa zmluvy dostanú obyvatelia Dolného Jelenca za 15-eurový poplatok len úžitkovú vodu.

„Pätnásť eur platíme za úžitkovú vodu, vôbec sa neupravuje. Berieme len vodu, ktorú vodárne nepotrebujú, čo už je zvyšková voda, ktorá ide do výpustu. A my vlastne máme výpustovú vodu, ktorá ide do potoka,“ povedala ďalšia z obyvateliek Bibiána Longauerová.

Vodu odoberali načierno

Podľa vyjadrenia vodárov v tejto časti obce neexistuje presné meranie úžitkovej vody a spotrebu preto odhadli ako priemer na základe reálnych odberov za predošlé obdobia.

„Táto spotreba sa vynásobila priemernými nákladmi na výrobu surovej a rozpočítala sa na počet nehnuteľností, ktoré túto vodu odoberajú,“ reagovala hovorkyňa SVS Slavomíra Vogelová.

Vodári argumentujú aj tým, že obyvatelia z tejto lokality odoberali vodu dlhé roky na čierno. „Ich spotreba je vzhľadom na to neúmerne vyššia ako spotreba priemerného obyvateľa. Uvedená cena sa stanovila na nehnuteľnosť a nie na jedného obyvateľa,“ doplnila hovorkyňa.

Pre dotknuté rodiny predstavuje voda z miestnej jaskyne jediný zdroj vody. Obecný vodovod je totiž vzdialený a neďaleká vodná nádrž už teraz kapacitne nepostačuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny