Na hlavný obsah

Nielen Bratislavu, ale aj Berlín odeli umelci do farieb. Začal sa tam Festival svetiel

Fasády berlínskych dominánt doslova ožívajú.

Nielen Bratislavu, ale aj Berlín odeli umelci do farieb. Začal sa tam Festival svetiel
Vysvietená Berlínska katedrála počas Festivalu svetiel. Foto: ČTK/imago stock&people/Nicole Krauthöfer

Berlínska Biela noc sa volá Festival svetiel a trvá až desať večerov. Je to najväčšia open air galéria svetelných inštalácií na svete. Vytvorili ich umelci z 20 krajín. Vďaka nim fasády berlínskych dominánt doslova ožívajú.

Tohtoročný Festival svetiel sa koná pod mottom Oslava slobody, ktoré súvisí s 35. výročím pádu Berlínskeho múru. Nemeckí i zahraniční umelci odeli do pestrých farieb Brandenburskú bránu, Berlínsku katedrálu, televíznu vežu, ale aj katedrálu svätej Hedvigy, operu či budovy na Postupimskom námestí.

„Svetlo má v sebe niečo magické. Keď spojíte svetlo, umenie a kultúru, vytvoríte spojenie medzi ľuďmi. A práve vďaka tomu je Festival svetiel taký úspešný a stal sa udalosťou roka. Všetci ho milujú, každý tu môže niečo objaviť,“ uviedla zakladateľka a riaditeľka Festivalu svetiel Birgit Zanderová.

Festivalu svetiel v Berlíne sa v Správach venoval redaktor Tibor Macák:

Na zadnej fasáde Berlínskeho zámku známeho aj ako Humboldtovo fórum na ostrove múzeí oživuje videoprojekcia bývalý berlínsky Palác republiky. Ukrajinskí umelci zas premietajú na obrovskú fasádu kópie mozaík zničených od začiatku ruskej invázie.

„Je to prekrásne! Každá svetelná inštalácia spôsobuje nový zážitok a dramaturgia animovaných filmov je natoľko pútavá, že človeka udrží v úžase až do konca a prináša aj zamyslenie,“ hovorí návštevník festivalu.

„Tento festival je veľmi magický v tom slova zmysle, že dokáže spájať rôznych ľudí, všetky generácie. Sú tu deti, sú tu dospelí, je to veľmi čarovné a krásne. Keďže začína v podstate jeseň a zima, a to že sa tu stretne také obrovské množstvo ľudí, je naozaj niečo úžasné,“ opísala návštevníčka zo Slovenska.

Svetelné inštalácie sa rozsvietia po zotmení o siedmej večer a sú zapnuté štyri hodiny do jedenástej pred polnocou. Jubilejný 20. ročník Festivalu svetiel potrvá až do 13. októbra. Organizátori očakávajú viac ako tri milióny návštevníkov z celého sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet