Na hlavný obsah

Počet invalidných dôchodcov klesol o tisíce. Sociálna poisťovňa prehodnotila percentá invalidity

Do zákona o sociálnom poistení pribudli nové ochorenia.

Počet invalidných dôchodcov klesol o tisíce. Sociálna poisťovňa prehodnotila percentá invalidity
Ilustračná snímka. (Foto: STVR)

Počet invalidných dôchodcov na Slovensku klesá. Zatiaľ čo v roku 2020 ich bolo vyše 233-tisíc, vlani ich bolo o 13-tisíc menej. Dôvodom poklesu počtu poberateľov invalidných dôchodkov však nie je to, že zdravie Slovákov sa zlepšuje. Zmenil sa zákon o sociálnom poistení.

Mária Labašová je na invalidnom dôchodku 40 rokov. Trápi ju nervové svalové ochorenie. Pracovať popri svojej diagnóze nemôže. „Výška dôchodku je okolo 419 eur. Vyžiť musím, samozrejme. Aj keď je to veľmi náročné, skutočne veľmi náročné,“ opísala svoju situáciu Labašová.

Na plnom invalidnom dôchodku bolo v auguste vyše 79-tisíc ľudí. Dôchodok poberali všetci tí, ktorým sa miera poklesu schopnosti pracovať kvôli zdravotným komplikáciám stanovila na viac ako 70 percent.

Čo je za výrazným poklesom počtu invalidných dôchodcov zisťoval v Správach :24 Silvester Roštár:

Tých, ktorým lekári posúdili mieru poklesu schopnosti pracovať pod 70 percent, bolo viac ako 138-tisíc. Tí poberali čiastočný invalidný dôchodok. Oproti augustu minulého roka je to pokles o 4,5-tisíc ľudí.

„Pri vyplácaní invalidných dôchodkov a porovnaní rokov 2023 a 2024, áno, je posun smerom nadol. A tieto skutočnosti môžu byť spôsobené napríklad aj tým, že stále dochádza k prepočtu invalidných dôchodkov,“ informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Sociálna poisťovňa od polovice minulého roka začala prehodnocovať percentá invalidity podľa novej legislatívy. Do zákona o sociálnom poistení pribudli nové ochorenia, aby percento invalidity zodpovedalo najnovším medicínskym poznatkom.

Ak invalidný dôchodca nesúhlasí s rozhodnutím posudkového lekára, obrátiť sa môže na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

„Najčastejšie dostávame podnety od klientov k rozhodnutiam Sociálnej poisťovne k tomu, že im posudkoví lekári nepriznali takú percentuálnu mieru invalidity, ktorú očakávali,“ ozrejmila hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Štefánia Kačalková.

Najčastejšie sú onkologické ochorenia

Slovákov najčastejšie trápia nádorové ochorenia, pre ktoré sú nútení ísť na invalidný dôchodok. Každý rok pribudne okolo 30-tisíc nových prípadov rakoviny.

„Zvýšenie počtu prípadov rakoviny sa často spája s tým západným spôsobom života. Ako rizikové faktory vstupujú fajčenie, alkohol, ale aj obezita, znížená fyzická aktivita, ale aj starnutie populácie a celkové znečistenie životného prostredia,“ vysvetlila klinická onkologička Onkologického ústavu sv. Alžbety Bela Mirňáková.

Odborníčka upozorňuje na to, aby sme nezabúdali na prevenciu. A minimálne raz v roku navštívili praktického lekára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko