Na hlavný obsah

Premiér Fico chce na budúci rok navštíviť Moskvu. Sloboda prišla z východu, povedal v špeciálnom vydaní O 5 minút 12

Hovoril aj o význame Karpatsko-duklianskej operácie.

Premiér Fico chce na budúci rok navštíviť Moskvu. Sloboda prišla z východu, povedal v špeciálnom vydaní O 5 minút 12
Premiér Robert Fico v špeciálnom vydaní relácie O 5 minút 12. Foto: STVR

Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) by chcel v budúcom roku navštíviť Moskvu a „poďakovať sa osloboditeľom“. Uviedol to v nedeľnom (6. 10.) špeciálnom vydaní relácie O 5 minút 12 pri príležitosti 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie.

„Ak takáto možnosť bude daná, na budúci rok v máji s veľkým potešením navštívim Moskvu a poďakujem osloboditeľom, pretože sloboda na Slovensko prišla z východu, to je nepopierateľný fakt,“ informoval Robert Fico.

Pozrite si celý rozhovor s premiérom SR Robertom Ficom, ktorý odznel v špeciálnom vydaní relácie O 5 minút 12:

Premiér tiež podporil ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v krokoch smerom k obnoveniu zbrojárskej výroby. „V tomto dajme prosím nabok morálku. Keď nevyrobíme my, vyrobia iní a my si to budeme musieť od nich kúpiť,“ vyhlásil s tým, že takáto výroba dáva u nás priestor na prácu a rovnako aj priestor pre mladých ľudí.

Reportáž z relácie pripravil do Správ redaktor Jakub Horáček:

Robert Fico v súvislosti s výročím Karpatsko-duklianskej operácie pripomenul vysoké počty obetí. „Ja sa neodvážim povedať, koľko ľudí na Slovensku sa dožilo slobody len kvôli tomu, že tu boli obrovské straty na Karpatsko-duklianskej operácii, tie čísla sú hrozivé,“ povedal Robert Fico.

Podľa premiéra sú čísla šokujúce. Pokiaľ ide o Československý zbor, vyžiadal si 1 700 mŕtvych ľudí. Čo sa týka Červenej armády, bolo to 17- až 20-tisíc životov. „Je to strašne dôležitá udalosť pre históriu Slovenska, je to niečo, na čom my musíme budovať svoju vlastnú hrdosť,“ dodal.

Karpatsko-duklianska operácia mala pomôcť Slovenskému národnému povstaniu (SNP). Pripomíname si ju 6. októbra, práve vtedy sa podarilo vojakom československého armádneho zboru prekročiť štátnu hranicu na Dukle. Do histórie vošla ako jedna z najväčších horských bitiek 2. svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko