Na hlavný obsah

Zomrel Sammy Basso, ktorý bol najdlhšie žijúcim človekom s progériou. Mal 28 rokov

Chorobu mu diagnostikovali v dvoch rokoch.

Zomrel Sammy Basso, ktorý bol najdlhšie žijúcim človekom s progériou. Mal 28 rokov
Zomrel Sammy Basso, najdlhšie žijúci človek s progeriou Foto: Profimedia

Vo veku 28 rokov zomrel Sammy Basso, ktorý bol najdlhšie žijúcim človekom so vzácnym genetickým ochorením progéria, známym aj ako Hutchinsonov-Gilfordov syndróm (HGPS).

Ochorenie spôsobuje rýchle starnutie ľudí, ktorí vyzerajú staršie ako sú, a bez liečby sa dožívajú v priemere iba 13,5 roka. Informovala o tom v nedeľu (6. 10.) Talianska asociácia progérie.

Basso sa narodil v roku 1995 v meste Schio v severotalianskom regióne Benátsko. Chorobu mu diagnostikovali v dvoch rokoch. V roku 2005 založil so svojimi rodičmi Taliansku asociáciu progérie.

Basso sa preslávil vďaka dokumentu National Geographic pod názvom Sammyho cesta.

Na celom svete je diagnostikovaných len 130 prípadov klasickej progérie. Z toho štyri sú v Taliansku. Talianska asociácia však odhaduje, že prípadov môže byť až 350, pretože najmä v rozvojových krajinách je ťažké ich vystopovať.

Progéria spôsobuje predčasný a urýchlený rozvoj stareckého vzhľadu a typických chorôb staroby so skrátením dĺžky života. Nejde o jednu chorobu, ale o skupinu syndrómov. Chorí majú typický vzhľad – malý vzrast, vtáčiu tvár s vystúpenými očami, atrofovanú pokožku a tenké končatiny s nápadnými kĺbmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet