Na hlavný obsah

Po zákaze hazardu na Slovensku pribúdajú nelegálne herne. Problémom je aj online priestor

Herne sa taktiež sťahujú do menších miest.

Po zákaze hazardu na Slovensku pribúdajú nelegálne herne. Problémom je aj online priestor
Po zákaze hazardu vo viacerých mestách eviduje úrad nárast nelegálnych prevádzok. Foto: STVR

V Banskej Bystrici odhalili nelegálnu herňu. Od mája pritom platí v meste zákaz hazardu. Hracie automaty a pokrové stoly zaistili v priestoroch bývalej herne, ktorej skončila licencia. Podľa úradu, ktorý reguluje hazard, nelegálne herne pribúdajú vo väčších mestách.

Dve nelegálne prevádzkovaných automatov a dva pokrové stoly zaistil Úrad pre reguláciu hazardných hier v bývalej herni v Banskej Bystrici. Mestskí poslanci schválili úplný zákaz herní a kasín na území mesta od mája tohto roka. Platnosť licencií končila herniam v auguste.

Reportáž o hazarde na Slovensku pripravili do Správ redaktori Miriam Dobrotová a Marek Pivoluska:

„Nasledovať bude správne konanie s tým, že bude udelená sankcia prevádzkovateľovi. Zároveň ÚRHH pripravuje trestné oznámenie na prevádzkovateľa,“ priblížil generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

Spoločnosti, ktorá prevádzkuje hazardné hry bez platnej licencie, hrozí pokuta do výšky 500-tisíc eur a taktiež trest odňatia slobody na jeden až 15 rokov. Po zákaze hazardu vo viacerých mestách eviduje úrad nárast nelegálnych prevádzok.

„Týka sa to väčších miest na Slovensku, konkrétne krajských miest, ktoré pristupujú k absolútnemu zákazu hazardu. Je to trend tohto roku, obávame sa, že ten rozmach bude pokračovať,“ vyjadril sa Bohoš.

Mesto Banská Bystrica nemá prehľad, či herne, ktorým uplynuli licencie, naozaj aj skončili. Mestský poslanec je presvedčený, že zákaz hazardu by sa v meste prehodnocovať nemal.

„Zákaz hazardu v meste BB bola dobrá vec. To je dobrá správa pre BB, že si úrad robí svoju povinnosť,“ zhodnotil poslanec mesta Banská Bystrica Martin Turčan (nezávislý).

Samosprávy majú rôzne prístupy

K otázke regulácie či zákazu hazardu pristupujú samosprávy rôzne. Napríklad v Prievidzi ho chceli regulovať, napokon to poslanci neschválili. Aktuálne ale evidujú pribúdanie žiadostí o nové herne.

„Keďže v ostatných je zákaz hazardu, tak tí prevádzkovatelia hazardných hier sa snažia u nás otvárať nové prevádzky,“ uviedla primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková (nezávislá).

Čoraz väčším problémom sa stáva online priestor. „Ak sme si mysleli, že tým že zakážeme kamenné herne, že jednoducho nebudú, tak sú, a sú v telefónoch a tým pádom tam tá regulácia je ďaleko zložitejšia,“ vysvetlil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Prevádzkovatelia sa tiež snažia presťahovať z miest do menších dedín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko