Na hlavný obsah

Počas klimatickej demonštrácie v Bruseli zadržali vyše sto protestujúcich. Medzi nimi aj Gretu Thunbergovú

Účastníci protestu vyzývali na ukončenie dotácií na fosílne palivá.

Počas klimatickej demonštrácie v Bruseli zadržali vyše sto protestujúcich. Medzi nimi aj Gretu Thunbergovú
Na protestoch v Bruseli zadržali Gretu Thunbergovú. Foto: ČTK/Profimedia

Švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú zadržali na klimatickej demonštrácii v Bruseli spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi. Demonštranti vyzývali na ukončenie dotácií na fosílne palivá, informuje v nedeľu (6. 10.) agentúra DPA.

Podľa tlačovej agentúry Belga sa na okupačnom proteste v sobotu (5. 10.) popoludní zúčastnilo približne 150 aktivistov. Skupina Zjednotení za klimatickú spravodlivosť (UCJ) pre DPA potvrdila, že zadržaných ešte v sobotu večer prepustili.

Thunbergovú už v minulosti dočasne zadržali počas protestov vo viacerých krajinách. Známou po celom svete sa stala svojimi „školskými štrajkami za klímu“, ktoré viedli k vzniku medzinárodného hnutia Piatky za budúcnosť.

Od útoku islamistického hnutia Hamas na Izrael spred roka a následnom vojenskom zásahu Izraela v Pásme Gazy Thunbergová opakovane vyjadrila solidaritu s Palestínčanmi a obvinila Izrael z genocídy. Kritici ju obviňujú zo zaujatého postoja k vojne v Gaze a udalostiam, ktoré ju podnietili, dodala DPA s tým, že aktivistka mala v Bruseli na sebe palestínsku šatku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet