Na hlavný obsah

Najväčším nebezpečenstvom pre náš zrak je kancelársky priestor, varuje očný chirurg. Pomôcť môže známe pravidlo

Október je známy aj ako mesiac zraku.

Najväčším nebezpečenstvom pre náš zrak je kancelársky priestor, varuje očný chirurg. Pomôcť môže známe pravidlo
Na snímke čítacie tabuľky s písmenami a znakmi rôznej veľkosti. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dobrý zrak je jedným z najdôležitejších faktorov plnohodnotného života. Október je známy aj ako mesiac zraku. Podľa očného chirurga Pavla Veselého však obyčajná prehliadka u všeobecného lekára nestačí.

„Tá základná prehliadka, kde deti alebo dospelí dostanú čítať písmenka, to možno stačí na to, aby sa odhalilo, že na tie písmenka nevidia. Následne by malo nasledovať špecializované očné vyšetrenie,“ vysvetlil v Ranných správach.

Dôležitá je taktiež pravidelnosť prehliadok. „U detí v predškolskom veku treba robiť tieto kontroly raz za rok. U dospelých pacientov najmä vo veku po 40 raz za pol roka,“ priblížil Veselý. Slováci sú však podľa neho v prevencii zodpovední.

Pravidlo troch dvadsiatok

Najväčším nebezpečenstvom pre náš zrak je podľa očného chirurga najmä kancelársky priestor.

„V uzavretých priestoroch veľká väčšina z nás používa klimatizáciu, sedí pri umelom osvetlení a dokonca pracuje s počítačom alebo tabletom. Všetky tieto faktory dokážu veľmi negatívne ovplyvniť širokú populáciu a zhoršiť kvalitu jej zraku,“ vysvetlil Veselý.

Kvalitu zraku zhoršujú aj rôzne ochorenia, ktoré prichádzajú vekom. „Ich počet sa zvyšuje z toho dôvodu, že naša populácia starne,“ uviedol. Vplyv veku na kvalitu zraku síce nedokážeme ovplyvniť, vplyvy prostredia, v ktorom trávime čas však áno.

„Na to, aby si oči dokázali trochu oddýchnuť, platí pravidlo troch dvadsiatok. Každých 20 minút na 20 sekúnd treba zdvihnúť zrak od monitoru a pozerať sa niekam z okna do diaľky, ideálne vo vzdialenosti do 20 stôp,“ povedal Veselý.

Pre deti je podľa neho vhodné, aby denne minimálne dve hodiny strávili v exteriéri. „Exteriér sa nemyslí nákupné centrum, ale naozaj park, lesopark, detské ihrisko pred panelákom alebo na ulici,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko