Na hlavný obsah

Viac by ma potešilo, keby premiér Fico oznámil, že navštívi Kyjev, nie Moskvu, hovorí analytik a exminister zahraničia Demeš

Premiér sa zatiaľ s prezidentom Zelenským nestretol.

Viac by ma potešilo, keby premiér Fico oznámil, že navštívi Kyjev, nie Moskvu, hovorí analytik a exminister zahraničia Demeš
Vľavo bývalý minister zahraničných vecí Pavel Demeš a vpravo premiér Robert Fico so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhalom. Foto: TASR/koláž STVR

U našich východných susedov sa začalo spoločné rokovanie vlád Slovenska a Ukrajiny. Okrem spolupráce v oblasti energetickej bezpečnosti, budú ministri diskutovať aj o podpore členstva Ukrajiny v Európskej únii, spolupráci v oblasti obranného priemyslu, či humanitárnej podpore.

„Samotný fakt, že sa kabinety – slovenský a ukrajinský – rozhodli periodicky stretávať, je významná vec. Nejde len o zdvorilostné stretnutie, ministri oboch vlád dostávajú konkrétne úlohy, ktoré majú napĺňať. Ukrajinci idú už do tretej zimy, kedy majú zničenú infraštruktúru a rozbombardovanú krajinu. Pomoc Slovenska si na Ukrajine vysoko cenia,“ upozornil zahraničnopolitický analytik a bývalý minister zahraničných vecí Pavel Demeš.

Rokovať budú aj o podpore mierového plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý bol predstavený na prvom globálnom mierovom samite a ktorý pred pol rokom na spoločnom stretnutí podporila aj slovenská vláda.

„Otázka mierového riešenia je akútna z celosvetového hľadiska. Spôsob ako dospieť k trvalému a udržateľnému mieru sa zatiaľ nečrtá. Téza, či má konflikt vojenské alebo nevojenské riešenie, nie je kľúčová. Kľúčové je nájsť formát, počas ktorého by si lídri Ukrajiny, Ruska a ďalších krajín sadli za jeden stôl a našli riešenie. Mier si praje každý,“ upozorňuje Demeš.

Zelenskyj je podľa neho realista a vie, že Ukrajina sama bez pomoci zahraničného spoločenstva a medzinárodných organizácií nemôže ukončiť tento konflikt tak, ako by chcela.

Ak by sa Ukrajina musela v mene mieru vzdať časti svojho územia, išlo by podľa Demeša o veľmi nepríjemnú situáciu. „V 21. storočí používať techniky odtrhnutia, pričlenenia, napadnutia časti územia je hrubé porušenie medzinárodného práva. Bola by to veľmi nepríjemná správa pre medzinárodné vzťahy,“ zhodnotil.

Vojenská podpora

Slovensko pomáha Ukrajine humanitárne a energeticky, ale aj vojensky, pripomenul Demeš. „Ani náboj na Ukrajinu, tak znela vzletná formulácia Roberta Fica. Napokon, keď sa pozrieme, tak za rok, odkedy vznikla štvrtá vláda Roberta Fica, Slovensko veľkým štýlom zvýšilo produkciu zbraňových systémov, ktorá sa ide ďalej rozširovať,“ upozornil.

Premiér Fico cez víkend vyhlásil, že budúci rok chce pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny navštíviť Moskvu.

„Oveľa viac by ma potešilo, keby premiér Fico oznámil, že sa chystá navštíviť Kyjev. Zelenskyj nie je len prezidentom, ale aj vojenským lídrom a Fico sa s ním zatiaľ nestretol. Oznámiť v predvečer stretnutia so svojím náprotivkom – premiérom Ukrajiny – že chce v máji navštíviť Moskvu nebolo podľa mňa najšťastnejšie,“ skonštatoval analytik s tým, že ide o zmätočný signál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko