Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali Američania za svoj objav mikroRNA

Ide o vedcov Victora Ambrosa a Garyho Ruvkuna.

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali Američania za svoj objav mikroRNA
Zľava Američania Victor Ambros a Gary Ruvkun. Foto: www.nobelprize.org

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu tento rok získali Američania Victor Ambros a Gary Ruvkun za objav mikroRNA.

Ide o veľmi malé molekuly kyseliny ribonukleovej (RNA), ktoré ovplyvňujú reguláciu génov. Oznámil to v pondelok (7. 10.) v Štokholme švédsky Karolinský inštitút.

Ambros a Ruvkun sa vo svojom výskume zamerali na to, ako sa vyvíjajú rôzne typy buniek. Pritom objavili novú skupinu miniatúrnych molekúl RNA, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii génov.

„Ich prevratný objav odhalil úplne nový princíp regulácie génov, ktorý sa ukázal ako zásadný pre mnohobunkové organizmy vrátane človeka,“ uviedol Karolinský inštitút. Podľa neho mikroRNA zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji a fungovaní organizmov.

Dvojica amerických vedcov si rozdelí ocenenie vo výške 11 miliónov švédskych korún (takmer 968-tisíc eur). Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu pred nimi získalo 227 odborníkov – vlani Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, ktorí položili základy vývoja mRNA vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Vyhlásením Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu sa začal takzvaný Nobelov týždeň, počas ktorého vyhlásia víťazov v celkovo šiestich kategóriách.

Pravdepodobne najsledovanejšia Nobelova cena za mier bude vyhlásená v piatok, posledná Nobelova cena za ekonómiu o týždeň neskôr v pondelok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet