Na hlavný obsah

Vyhlásil sa za mimozemšťana, stúpenci mu za liečbu sexom platia zlatými tehličkami. Čo je Novija Gána Sepata?

K spoločenstvu sa hlásia stovky Čechov a Slovákov.

Vyhlásil sa za mimozemšťana, stúpenci mu za liečbu sexom platia zlatými tehličkami. Čo je Novija Gána Sepata?
Miesto, kde sa konalo stretnutie spoločenstva Novija Gána Sepata. (Foto: STVR)

Falošné doklady, ufologické predstavy, podivné liečenia sexom, za ktoré ľudia platia zlatými tehličkami. Na kontroverzné náboženské a ezoterické hnutia, ktoré začali po pandémii rásť ako huby po daždi, sme upozorňovali už viackrát.

Teraz sme sa zamerali na rozporuplné spoločenstvo Novija Gána Sepata (NGS). Sľubuje ľuďom zmenu a nové ideály, no vyvoláva obavy z radikalizácie a destabilizácie spoločnosti. K učeniu inštalatéra a bývalého prevádzkara erotického salónu, ktorý sa vyhlásil za mimozemšťana, sa hlásia stovky Čechov a Slovákov.

Koncom septembra sa hnutie tajne stretlo pri Smoleniciach. Boli sme pri tom. „Novija Gána Sepata je nové náboženské hnutie, ktoré môžeme popísať ako ufologické, mesianistické a apokalyptické a ktoré vo výraznej miere charakterizuje odmietanie modernej spoločnosti a súčasného systému,“ vysvetľuje religionosta a pracovník Slovenskej akadémie vied (SAV) Michal Púchovský.

„My sme prvýkrát prišli do kontaktu s touto komunitou pred dvomi alebo tromi rokmi. Súviselo to s pandémiou. V tomto období prudko vzrástol záujem o náboženské hnutia, ktoré sa venovali aj tejto otázke,“ potvrdzuje riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR Radovan Čikeš.

„Na vrchole toho spoločenstva stojí Auroran. Zvestuje posolstvo od mimozemských bytostí o pravej podstate nášho sveta,“ približuje Púchovský.

„Ja som mala osobnú skúsenosť s tými dvomi. Môžem povedať, že tragédia, pretože naozaj, je to podvod ako blázon. Tí ľudia nežijú to, čo hovoria a majú skvelý biznis,“ tvrdí bývalá Auroranova spolupracovníčka Lucia.

Kto je Auroran?

Auroran, vlastným menom Milan Berger, je vyučeným inštalatérom. V minulosti prevádzkoval erotický privát, kde mu zavraždili manželku. Julia Berger je jeho druhou manželkou, žili spolu štyri roky práve v čase, keď zakladal hnutie.

„Keď sme sa zoznámili, hovoril, že je prevtelený mimozemšťan. Ja som to vnímala ako nejakú reinkarnáciu duší. Nikdy som si nemyslela, že sa bude prehlasovať za mimozemšťana. Je pravda, že sledoval ruské filmy s mimozemskou tematikou,“ prezrádza Auroranova exmanželka Julia Berger.

Podľa Radovana Čikeša sú hlavnými komunikačnými nástrojmi komunity internet a sociálne siete. „Tam sa k nim hlási pomerne veľké množstvo ľudí. Hlavná základňa je v Čechách a na Morave. Na Slovensku sú to podľa našich informácií desiatky, maximálne stovky,“ dodáva.

„Môj syn sa rozviedol, prisťahoval sa ku mne. Zbadala som, že niečo nie je v poriadku, prestal robiť a už začal snívať,“ opísuje svoju situáciu matka člena hnutia.

„Pre vnútornú dynamiku tohto spoločenstva je dôležité mať nepriateľa a tohto nepriateľa si našlo v štátnych inštitúciách. Je tam pomerne veľký dôraz na popieranie existencie štátu a spochybňovanie štátnych inštitúcií,“ informuje Čikeš.

Poznávacie značky s vesmírnymi menami

Religionista Púchovský tvrdí, že si vyrábajú falošné občianske aj vodičské preukazy. „Preslávili sa falošnými poznávacími značkami, ktoré namiesto štandardných čísel a znakov obsahujú ich vesmírne mená,“ dodáva.

„Falošné ešpézetky sa vo východných Čechách objavili na niekoľkých miestach. Policajti s nimi zastavili hneď tri autá v Litomyšli. Údajne patria ľuďom, ktorí neuznávajú Českú republiku,“ poukázala v roku 2024 vo vysielaní TV Nova.

„Občiansky preukaz je falošná kartička, ktorá vás udržuje v tom otroctve,“ vyhlásil Auroran na webovej svojej stránke.

„Každý si môže dať značku, akú chce do okamihu, kým ho nezastaví prvý policajt. Keď ho zastaví policajt, už porušuje zákon o cestnej premávke a už sú za to nejaké sankcie,“ podotýka advokát Juraj Bizoň.

„Vrátil občiansky preukaz, že on nie je občan SR, lebo on je občan Čechoslovakie, staroslovienčinu sa začal učiť, začal tou staroslovienčinou rozprávať. Ja som mu nerozumela skoro nič,“ spomína si matka člena hnutia.

„Prichádza s myšlienkou, že Slovania sú vyvoleným národom a po dekádach, storočiach mu bolo prostredníctvom jeho napojenia na vesmírne rody zvestované poznanie o tom, že Slovania, že im je zatajovaná ich pravá duchovná podstata a sila. Považujú SR a ČR za korporácie, Československo v ich videní nikdy nezaniklo,“ objasňuje Púchovský.

„Navádzajú, aby ľudia neplatili dane, neplatili sociálne a zdravotné poistenie,“ upozorňuje Čikeš.

Neplatiči daní

Advokát Juraj Bizoň podotýka, že dane musí platiť každý. „Keby už dochádzalo ku konkrétnym skutkom, že zatajujú príjem, neplatia dane, sú v konflikte so zákonom. Daňový úrad a následne polícia tu je na to, aby konala zákonným spôsobom,“ dodáva.

„Dlhodobo spolupracujeme s bezpečnostnými zložkami. My im poskytujeme analytickú a informačnú súčinnosť. Oni si vyhodnotia tú závažnosť,“ hovorí riaditeľ cirkevného odboru ministerstva kultúry Radovan Čikeš.

„Výsledkom tohto šetrenia však nebolo začaté trestné stíhanie vo veci,“ informuje hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Michal Szeiff.

Matka bývalého člena potvrdila, že má jej syn dlžoby. „Z banky mu chodia obálky, že nespláca úver,“ opisuje. Neplatil si ani dane a odvody do zdravotných poisťovní. „Chodili mu doporučenky, povedala som mu, že odtiaľ a odtiaľ – že do koša,“ dodáva.

„Keď niekto nechce byť občanom tejto republiky, máme zákon o občianstve. Môže vystúpiť z tohto zväzku, ale je to jedna formálna procedúra. Okrem iného, tak pre zaujímavosť, musí mať zaplatené všetky dane, poplatky, pokuty, clá, inak ho SR nevypustí,“ informuje Bizoň.

„Všetci, čo súhlasíme s týmto systémom, sme vlastizradcovia, aj ja som vlastizradca,“ hovorí matka bývalého člena hnutia.

Na stránke hnutia sú rôzne listiny, ktoré majú členovia hnutia poslať do Haagu, a tým im oznámiť svoje sebaurčenie vo forme vesmírneho mena a rodu, ktoré im vybral Auroran. Sú tam aj formuláre, ktorými úradom oznamujú stratu občianskeho preukazu či zrušenie sociálneho poistenia.

„Istý človek uveril Auroranovi, vystúpil z toho systému, a je trestne stíhaný, myslím za neoprávnené podnikanie,“ poukázala Auroranova exmanželka Julia Berger.

Tajné stretnutia – Slučenja

Priestor na vyjadrenie sme chceli poskytnúť aj Auroranovi. Všetky telefónne čísla, ktoré sme mali k dispozícii, už nefungujú. Hnutie sme kontaktovali aj mailom, no na žiadosť o rozhovor nikto nereagoval. Auroranovi sme nechávali odkazy cez jeho spolupracovníkov.

„Skôr porozmýšľajte nad tým, čo sa vy snažíte robiť, nemám vám čo povedať, ste klamárske médiá,“ povedal nám v telefóne Auroranov spolupracovník Artima.

„Určite nemám záujem s vami spolupracovať, lásky, zabudnite,“ reagoval v telefonáte ďalší Auroranov spolupracovník Niburwa.

Auroran s médiami nekomunikuje, pokúsili sme sa s ním stretnúť inkognito. Pod falošnou identitou a so zmenenou vizážou sme sa prihlásili na takzvané Slučenja. Ide o tajné stretnutia členov, pozvánky sú na meno a presné miesto a čas konania oznámia tesne pred začiatkom.

Záujemcovia vypĺňajú formulár, kde musia odpovedať na to, ako dlho nejedia mäso, vyžaduje sa od nich aj fotka či telefónne číslo. Potom nasleduje ešte mailová lustrácia.

„Mohla by si nám ešte poslať aktuálnu fotku tváre bez okuliarov, kde sú ti lepšie vidieť i oči? Ešte nás zaujíma, od ktorých známych čahínas si sa o Slučenja dozvedela. A aký máš profil na Facebooku?“ znelo v maile, ktorý sme obdržali.

Pozvánka na Slučenja nám nakoniec neprišla. Koncom septembra sa však hnutie tajne stretlo na Slovensku. Podarilo sa nám vypátrať miesto stretnutia v chatovej oblasti pri Smoleniciach. Areál bol strážený a ohradený páskou.

Miesto strážili a autá korigovali ochrankári. Do areálu nás pustiť nechceli. „Majú tu také stretnutie, oni sa dištancujú, aby tam nechodili cudzí, majú tam svoje súkromné rozprávanie,“ ozrejmujú návštevníci chatovej oblasti.

Redakcia prenikla na tlačovú konferenciu

V Bratislave sme sa stretli so ženou, ktorá Auroranove myšlienky šíri na Slovensku. Predstierali sme záujem pridať sa k hnutiu a vystúpiť z korporácie.

Hnutie už verejnosti predstavilo predsedu Federálneho zhromaždenia, dokonca aj prezidentku. No ich mená neuviedli.

„Dámy a páni, na úvod tejto tlačovej konferencie by som ako predseda Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky zhrnul udalosti posledných mesiacov a dní. Už dlhšiu dobu upozorňujeme, že protiústavné rozdelenie ČSFR je neplatné. A ja teraz predám slovo prezidentke ČSFR,“ znie na tlačovej konferencii.

„Všetko, čo vidíš, to sú len figúrky. Veď to vidíš aj na tom smiešnom Bidenovi. Aj tí herci, to sú len ich dabléri, mnohí nežijú. Aj s kráľovnou to bolo inak, ona v 2016 bola popravená. A to bola len jej herečka,“ hovorí nám do skrytej kamery členka hnutia.

„Podobné spoločenstvá utvárajú malé komunity ľudí, ktoré sa utvrdzujú vo svojich svetonázoroch a potom môže dochádzať k okresávaniu vzťahov v rodine,“ ozrejmuje religionista Michal Púchovský.

„My ženy sme porodili len biostroje a duša z vesmíru prišla do tých biostrojov. Raz som aj kričala na neho – ja som tvoja matka a budem tvoja matka vždy. Nie, ty nie si moja matka, lebo ty si porodila len biostroj. A otec bol potom čo tebe? Nič?,“ spomína si matka člena hnutia.

Najvyššie postavená Slovenka Bariba

Ako najvyššie postavenú Slovenku v hnutí Auroran predstavoval ženu s vesmírnym menom Bariba Lex. Tvrdil o nej, že ovláda mágiu.

„Vidíte do budúcna jedny z vodcovských osobností, budú zakladať komunity, deržavy a čo sa týka Bariby, tá bude vyučovať aj čahínštinu,“ tvrdí Auroran na svojej webovej stránke. „To je skvelé počuť, neviem sa toho dočkať, už nech to je,“ reaguje Bariba.

Podľa ľudí znalých pomerov v hnutí je Bariba Lex Prešovčanka s exotickými koreňmi a zdržiavať sa má v Senci. Ona spojitosť s hnutím popiera, ale pravdou je, že na Auroranove fotky reaguje pozitívne. Redakcii fakt, že vystupovala vo videách, poprela.

„Je minimálne si myslím asi desať vysielaní, kedy s nimi vysielala. V jeden okamih sa niekam stratila,“ dosvedčuje Auroranova exmanželka Julia Berger.

„V Piešťanoch si zohnali pozemok, že si budú stavať domy, ale nie normálne, ale také úle. Bolo tam treba peniažky, on zobral peniaze a chodil tam. To celé zlyhalo, pretože ten pozemok nebol legálny,“ informuje matka.

„My sme prvýkrát prišli do kontaktu s touto komunitou pred dvomi alebo tromi rokmi. Súviselo to s pandémiou. V tomto období prudko vzrástol záujem o náboženské hnutia, ktoré sa venovali aj tejto otázke,“ potvrdzuje riaditeľ cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR Radovan Čikeš.

Prísne vegánske stravovanie

Novija Gána Sepata sa vyhlasuje za vegánske hnutie a hlása, že všetko dobré nám dáva táto gána – teda zem. „Propagujú pomerne drsnú formu diéty o pomerne malom množstve vody,“ konštatuje religionista Michal Púchovský.

„Ja som si prešla tými 24 dňami. Skvelé zážitky, všetko. Aj tá sažika, ešte stále sa čistíš. Tým, že tých 24 dní prijímaš len tých 2,5 deci za deň. Nič iné. Len 2,5 deci. To znamená, že ty si to musíš rozložiť. Samozrejme to svalstvo ochablo a tak. Skoro trištvrte roka mi trvalo, kým som sa znova nakopla,“ opisuje na skrytú kamera členka hnutia.

„Ja som mala možnosť osobne vidieť stravovanie. Vegán to nie je ani z diaľky, hrá sa na vegána, jedol tvaroh, vajcia, koláče,“ spomína bývalá Auroranova spoločníčka Lucia.

Členka hnutia nám povedala, že pije studienkovú vodu a odporučila nám nájsť nejaký zdroj prameňa. Ona sama pije vodu zo Svätého Jura alebo Limbachu.

„Je tam veľký dôraz na alternatívnu medicínu a úplne popieranie vedeckej medicíny. V prípade niektorých diagnóz to môže mať naozaj fatálne dôsledky,“ upozorňuje riaditeľ cirkevného odboru ministerstva kultúry Radovan Čikeš.

Za medicínske rady platba zlatými tehlami

„Lekári si môžu myslieť, čo chcú, ale vedia úplné hovno o biostroji,“ vyhlasuje na webovej stránke Auroran.

„Jedna pani mu za tie jeho rady zaplatila zlatými tehličkami, potom dopadla veľmi zle. Bola na ARE a chcela vrátiť tie tehličky späť, jednu som vracala ja,“ ozrejmuje Auroranova exmanželka Julia Berger.

Auroran považuje za podvod aj onkológiu. „No je pravda, že nechodil k lekárom, ale ja som prekonala rakovinu a čo sa týka Milana Bergera, sám mi zohnal homeopatiká. Denne ma sprevádzal do nemocnice na ožarovanie. Potom ma vozil aj na biologickú liečbu a potom v jednom vysielaní prehlásil, že on ma vyliečil,“ dodáva Julia.

„Celá farmácia je toxická. Do liekov pchajú jedy, lebo tu ide o likvidáciu populácie,“ myslí si členka hnutia.

„Požičal si našu záhradu a ja som si hovorila, že chcem vidieť, ako to robí. Katastrofa, jazdili sem ľudia, mali to po 15 – 20 minútach. Bol to masaker, ľudia vozili dary, financie. To liečenie prebiehalo tak, že on už na nich ani nešahal. Mal tam svoje tri – štyri ovečky, ktoré na nich šahali a on sa s nimi bavil o počasí a stále pritom iba jedol,“ opisuje bývalý členka Lucia.

Energetická diagnostika kozmetičky Marcely

Na Slovensku energetickú diagnostiku na svojej stránke ponúkala aj kozmetička Marcela. Chceli sme sa na takúto procedúru objednať. Odmietla nás, vraj by to z našej strany nebolo prijaté preto, že sme boli na preventívnej prehliadke.

Kozmetičku sme hľadali v osade na Záhorí, kde si uvádza kontaktnú adresu. Stretli sme tu jej už bývalého manžela. „Jedného pekného dňa prišla s nejakými listinami. Mňa to neoslovilo alebo nie do nejakej miery, žeby som sa mal do toho angažovať a už vôbec nie, žeby som si zahodil občiansky preukaz,“ hovorí exmanžel členky hnutia.

Šéfa hnutia nikdy nevidel, no ženu, ktorá šíri osvetu na Slovensku, áno. Exmanžel mal na mysli rovnakú členku hnutia, s ktorou sme sa inkognito stretli. Najskôr sme ju žiadali oficiálne o rozhovor, no na ponuku nereagovala.

Sexuálne obťažovanie a „hviezdne lásky“

Auroranove liečenia sprevádzajú veľké kontroverzie. České médiá priniesli viacero spovedí žien, podľa ktorých ich mal guru sexuálne obťažovať. Spomína sa aj nahováranie na incest.

„V dobe, keď sa môj syn rozišiel s priateľkou, tak ma tiež nabádal, aby som mu takto vyliečila depresie. Že to veľmi pomohlo,“ prezrádza jeho exmanželka Julia Berger. Dodáva, že aj to, ak sa mama vyspí s vlastným synom.

„Strela som sa s dievčatami, naozaj ich obťažoval a naozaj išiel cez sexuálne, že svojím zázračným – ako to povedať slušne – penisom ich dostane, odblokuje. Mám to od tých dievčat, stretla som sa s nimi. Rozprávali mi to a mali z toho traumy,“ dosvedčuje bývalý členka Lucia.

„Čo hovoria nech hovoria,“ popiera členka hnutia okrem iného aj platenie zlatými tehličkami za liečenia.

„Auroran ako nespochybniteľný líder skupiny požíva veľkú autoritu. Preto sa môžu nechať nahovoriť na praktiky, ktoré sú z našej perspektívy za hranou slušných mravov. Je dobré, aby boli podané nejaké podnety na políciu,“ upozorňuje Púchovský.

„Potom je tam aj také sociálne inžinierstvo, by som to nazval, kedy vodca tejto komunity spája ľudí do partnerských vzťahov,“ dopĺňa Čikeš.

„Koncept Hviezdnych lások spočíva v párovaní ľudí na základe Auroranovej intuície,“ dopĺňa Púchovský.

„Videla som aj hviezdne lásky ako prebiehajú. Naozaj chlap alebo žena ide za ním, strčí mu peniaze alebo mu povie, že potrebuje lásku, že doma je to na prd. Tak on im to vysvetlí obidvom a núti ich. Dokonca jednej hovoril, že tebe zmiznú tvoje zdravotné problémy, keď budeš mať sex so svojou hviezdnou láskou, a to je on. Inak sú všetci jašteri, vždy, všade,“ objasňuje Lucia.

„On od samého začiatku prehlásil, že pozemské deti nie sú akoby ich deti, že to nie sú ich hviezdne deti, a že keď niekam odletia, tak o nich bude postarané, ale nikdy nepovedal ako,“ podotýka Julia Berger.

Auroran je oficiálne bezdomovec

„Jeho (Auroranova) priateľka vo Švajčiarsku má syna, problémový chlapec v puberte a nahovoril ju, aby chlapca dala do polepšovne. Aj ho tam dala a teraz má problémy veľké,“ hovorí matka člena hnutia.

Aj sám Auroran má svoju hviezdnu lásku. Dnes je ňou žena s vesmírnym menom Razana Dif Lavus, s ktorou aj pravidelne vysiela. No nie je prvá.

„On proste asi potreboval mať hárem okolo seba,“ konštatuje Julia Berger. „Pretože som dostala ponuku, že tá, za ktorou odišiel, by sa mohla nasťahovať k nám a aby sme bývali v trojici rovnako ako na začiatku sme bývali v trojici s údajnou sestrou. Asi po roku som sa dozvedela, že je to jeho bývalá s jeho dcérou,“ dodáva.

Boli sme v dedine neďaleko českého mesta Třebíč. Vybrali sme sa sem hľadať hlavného predstaviteľa hnutia hnutia NGS Milana Bergera alebo Aurorana a jeho partnerku. Pretože práve ona vlastní v tejto obci spolu s manželom nehnuteľnosť.

Otvorila nám nová majiteľka, podľa ktorej sa bývali obyvatelia domu odsťahovali a údajne bývajú niekde pri mori.

O Milanovi Bergerovi je známe, že je oficiálne bezdomovec. Trvalý pobyt má na mestskom úrade. Ale ľudia, ktorí ho poznajú tvrdia, že žije v karavane, ktorým jazdí po celej Morave. A práve karavan sme si všimli pred Razaniným domom.

Našli sme Razaninu dcéru, či tam je jej mama alebo Auroran poprela. Aurorana sme nakoniec našli na stretnutí hnutia v Smoleniciach. Všimli sme si ho po oficiálnej časti, ako spolu s Razanou vchádza do jednej z chatiek. Ochrankár našu redakciu nepustil.

Manipulátor a podvodník

„Veľmi zdarne manipuluje s ľuďmi a s ich citmi. Stačí zistiť, aké má potreby, čo v živote chce a Auroran mu to nasľubuje. Ľudia prichádzajú o majetky, ale nikto nevidí, že sa to tiahne za Milanom Bergerom odjakživa, je to taký príživník,“ konštatuje Julia Berger.

„Stačí sa pozrieť na tie videá, čo sľuboval, nič z toho a iba berie prachy,“ poukazuje bývalá členka Lucia.

„Demokracia je taká, že myslieť si môže každý čo chce. Môžu si žiť v nejakom svojom svete, ale pokiaľ by sa už konkrétne úkony a konania dostávali do rozporu s našimi právnymi predpismi, orgán štátnej správy má povinnosť vymáhať svoje zákony,“ upozorňuje advokát Juraj Bizoň.

Ľudia sa utiekajú k takýmto spoločenstvám, keď sú vo vnútornej kríze. Po náhlom emocionálnom vzplanutí by som sa na komunitu pozrel racionálne a pozrel by som sa na to, či
na moje otázky dostávam adekvátne odpovede,“ uzatvára Čikeš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko