Na hlavný obsah

Podpora P. Kotlára v koalícii kríva. Nekritizujú ho len odborníci, ale už aj viacerí ministri

Premiér ho však podporuje.

Podpora P. Kotlára v koalícii kríva. Nekritizujú ho len odborníci, ale už aj viacerí ministri
Poslanec NR SR a splnomocnenec vlády pre vyšetrenie pandémie Peter Kotlár. Foto: TASR/Martin Baumann

Odborníci odmietajú tvrdenia splnomocnenca vlády pre vyšetrenie manažmentu pandémie covidu-19 Petra Kotlára (SNS). Podľa Lekárskej komory sú jeho výroky nezodpovedné. Lekárska fakulta Univerzity Komenského hovorí, že jeho zistenia nie sú v súlade s medzinárodnými poznatkami.

Petra Kotlára kritizujú aj viacerí ministri vlády. Naopak premiér ho v prešetrovaní podporil. Poslanec za SNS sa k téme vyjadrí po stretnutí s Robertom Ficom (Smer-SD).

Nezodpovedné, nebezpečné, v príkrom rozpore s vedeckými dôkazmi – viacero odborných združení v uplynulých dňoch zareagovalo na prvé zistenia splnomocnenca vlády Petra Kotlára.

Slovenská lekárska komora slovami hovorkyne Nancy Závodskej žiada, aby orgány, ktoré budú jeho správu hodnotiť, zohľadňovali vedecké fakty. „Posledné vyjadrenia pána Kotlára sa, žiaľ, nezakladajú na objektívnom hodnotení faktov založenom na vedeckých dôkazoch. Jeho výroky považujeme za subjektívne, zavádzajúce a nezodpovedné,“ uviedla Závodská.

Podobne sa vyjadrila aj Lekárska fakulta univerzity Komenského. „Jeho vyjadrenia spochybňujúce protipandemické opatrenia a postupy požité na liečbu infekcie koronavírusu nie sú v súlade s medzinárodnými vedeckými poznatkami ani s našimi odbornými klinickými skúsenosťami s manažmentom pandémie ochorenia covid-19,“ skonštatovala fakulta v stanovisku.

Premiér Kotlára podporuje

Peter Kotlár tvrdí, že všetky organizácie, ktoré sa k jeho zisteniam vyjadrujú, by mali prijať fakt, že existujú aj iné vedecké dôkazy ako tie ich.

„Verím, že v najbližších dňoch prebehne stretnutie s predsedom vlády. Všetky ďalšie kroky, ktoré budú smerovať voči ďalším vyjadreniam, ďalšej práci, možno k zmene, posilneniu štatútu splnomocnenca odprezentujeme. Dovtedy by som nerád dával akékoľvek vyjadrenia,“ vyhlásil.

Robert Fico splnomocnenca verejne podporil, no zdôraznil potrebu prešetriť najmä manažment pandémie. „Odporúčam pánovi splnomocnencovi, aby v spolupráci s Najvyšším kontrolným úradom pokračoval predovšetkým v zisteniach, kto sa všetko nabalil na Slovensku, na zbytočných nákupoch zdravotníckeho materiálu a vakcín,“ vyhlásil premiér.

Podpora však kríva vo vládnej koalícii. Minulý týždeň Kotlára pri oznámení o svojom odchode výrazne skritizovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Jej spolustraník minister školstva Tomáš Drucker ho dokonca vyzval na odchod. „Okrem iného aj preto, že jeho činnosť je všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémiu covidu-19,“ priblížil v stanovisku.

Peter Kotlár povedal, že celú svoju správu a zistenia zverejní až potom, keď sa s ňou oboznámi vládny kabinet. Termín zatiaľ jasný nie je.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko