Na hlavný obsah

Kardiochirurgovia z východného Slovenska zachránili pacientovi srdce operáciou, aká sa predtým nikdy neuskutočnila

Operáciu vo svete skúšali len raz na neživom zvierati.

Kardiochirurgovia z východného Slovenska zachránili pacientovi srdce operáciou, aká sa predtým nikdy neuskutočnila
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Dva tímy kardiochirurgov vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH), zachránili 35-ročnému pacientovi srdce unikátnou operáciou. Spojili dva druhy – Rossovu a Ozakiho operáciu. Jediný podobný pokus urobili v Japonsku na mŕtvom prasati. Nikdy však na žijúcom človeku.

Spojenie Rossovej a Ozakiho operácie trvalo takmer osem hodín a prebiehalo na dvoch operačných sálach súčasne.

„Klasická Rossova operácia, to znamená, že sa zoberie pľúcna chlopňa s časťou pľúcnej tepny a implantuje sa do pozície vystrihnutej chorej aortálnej chlopne,“ vysvetlil prednosta Kliniky srdcovej chirurgie VÚSCH Adrián Kolesár.

Aký postup zvolili lekári pri operácii 35-ročného pacienta priblížila v Správach z regiónov redaktorka Katarína Zakuťanská:

„To, čo sme urobili teraz prvýkrát, tak to bolo, že sme vlastnú pľúcnu chlopňu vymodelovali z vlastného osrdcovníka pacienta. Obal novej pľúcnej tepny bol z hovädzieho perikardu. Tam ide o to, že cípy sú z vlastného tkaniva, lebo to je dôležité,“ dodal.

Tridsaťpäťročný pacient Matej Pavlovič vďaka tejto operácii bude viesť kvalitnejší a stále plnohodnotný život bez každodenného užívania liekov.

„Samozrejme, obmedzenia mám v rámci môjho hrudníka, ktorý bol celý rozrezaný a mám ho momentálne zlomený, takže nič ťažké nemôžem momentálne dvíhať a inak nič. Dávať si na seba bacha, proste,“ povedal Pavlovič.

Kardiochirurgovia vidia výhodu takejto operácie aj v jej nízkych nákladoch. „Cena tohto materiálu je prakticky nula, kdežto porovnáte cenu homografu 5-tisíc eur, cenu chlopne s tým 4-tisíc eur. Tu je to nula. Čiže tá operácia je asi najzložitejšia, ale najlacnejšia,“ ozrejmil Kolesár.

„Benefit operácie musí byť oveľa vyšší ako riziko operácie. Preto sa snažíme aj tieto nové metódy a nové prístupy, ako sú miniinvazívne prístupy alebo zložité operácie, s ktorými vieme znížiť riziko a pomôcť pacientovi. Vždy myslieť na pacienta a posúvať kardiochirurgiu týmto smerom,“ uviedol kardiochirurg a generálny riaditeľ VÚSCH Štefan Lukačín.

Unikátne spojenie Rossovej a Ozakiho operácie je hradené poisťovňami. Zákrok je vhodný pre pacientov s ochorením aortálnej chlopne do 45 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny