Na hlavný obsah

Bývalý europoslanec Le Pen si do nákladov účtoval víno či okuliare na rozšírenú realitu. EP od neho žiada státisíce eur

Le Pen si za nadmerné sumy objednával aj pochybné odborné správy.

Bývalý europoslanec Le Pen si do nákladov účtoval víno či okuliare na rozšírenú realitu. EP od neho žiada státisíce eur
Na snímke Jean-Marie Le Pen. Foto: ČTK/Profimedia

Európsky parlament požaduje od niekdajšieho francúzskeho europoslanca Jean-Marie Le Pena viac ako 300-tisíc eur, ktoré krajne pravicový politik neoprávnene účtoval ako náklady.

Medzi náklady si Le Pen zahrnul aj 129 fliaš vína či okuliare pre rozšírenú realitu, uviedol vo svojej správe Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). V pondelok (7. 10.) o tom s odvolaním sa na svoje zdroje informovala agentúra AFP.

Európsky parlament oznámil Le Penovi presnú sumu 8. júla, dokument však nie je verejný. Le Penov právnik François Wagner agentúre AFP oznámil, že jeho klient sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie.

Zakladateľ krajne pravicovej strany Národný front (FN) bol poslancom Európskeho parlamentu s ročnou prestávkou od roku 1984 až do roku 2019, teda 34 rokov. Le Pen od parlamentu požadoval preplatenie výdavkov za bulletiny, perá, vizitky, kravaty, dáždniky, kuchynské váhy, stolové hodiny, šikovné náramky, okuliare pre virtuálnu realitu a 129 fliaš vína.

Na to však podľa EP nemal nárok, lebo pravidlá únijnej inštitúcie okrem iného zakazujú používať európske prostriedky na politickú kampaň.

Olaf najmä zistil, že mnohé Le Penom objednané odborné správy z rokov 2009 až 2018 boli v skutočnosti skopírované texty z voľne dostupných zdrojov, ale účtoval si za ne nadmerné sumy.

Šesťdesiatdeväťročný Le Pen sa zo zdravotných dôvodov stiahol z verejného života. Vo Francúzsku sa ale v tejto chvíli koná súd s jeho niekdajšími kolegami z FN. Tí sú podozriví, že v rokoch 2004 až 2016 z európskych prostriedkov vyplácali mzdu zamestnancom, ktorí v skutočnosti pracovali pre Národný front.

Pred súdom mal stáť aj Le Pen, ale predložil zdravotné dokumenty potvrdzujúce, že nie je schopný vypovedať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet