Na hlavný obsah

Vláda zvyšuje vojakom platy aj príplatky a pridáva dni voľna: Takto chcú prilákať ľudí do armády

Balík opatrení by mal vyjsť ročne na takmer 70 miliónov eur.

Vláda zvyšuje vojakom platy aj príplatky a pridáva dni voľna: Takto chcú prilákať ľudí do armády
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vyššie platy, príspevky aj iné benefity. Vláda nimi chce motivovať vojakov, aby z armády neodchádzali. Zároveň plánuje prilákať aj nových záujemcov. Ozbrojené sily by ich potrebovali tisíce.

Takto pred rokom sme boli pri skladaní vojenských prísah takmer štyristo nových posíl pre armádu. Sedemtýždňovým výcvikom prešli aj ženy.

“Bol to môj sen minimálne od 15 rokov byť vojačkou. Do armády som sa dostala trošku neskoršie, lebo z rodinných dôvodov sa nedalo skôr,“ priznala vojačka Dáša Horníková.

Do armády vstúpi ročne asi tisíc vojakov. Ozbrojené sily by však potrebovali aspoň dvakrát také posilnenie, keďže každý rok niektorí z armády aj odchádzajú. Udržať vojakov v služobnom pomere podľa ministra obrany nie je jednoduché.

Vláda preto prijala sériu motivačných aj stabilizačných opatrení. Za každý rok trvania štátnej služby sa vojaci od budúceho roku dočkajú zvýšenia hodnostného platu o jedno percento alebo aj viac – v závislosti od počtu odpracovaných rokov v armáde.

Vyšším platom vojakov sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

“Zvyšujeme aj aktivačný príspevok pre nových záujemcov, ktorý sa vypočítava z násobku platu profesionálneho vojaka,“ uviedol minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Pribudne aj viac dní na odpočinok

Podľa výpočtov ministra obrany sa tento príspevok môže vyšplhať až na takmer 8-tisíc eur. Nová posila v armáde ho má dostať naraz a hneď na začiatku služobnej kariéry. Súčasným vojakom pribudne aj viac dní na odpočinok.

“Zvyšujeme dodatkovú dovolenku, pretože aj keď sme boli na misiách, či už na Cypre alebo na ďalších misiách, tak po návrate mali profesionálni vojaci len veľmi málo času na to, aby boli chvíľu v pokoji s rodinou,“ dodal Kaliňák.

Po návrate z cudziny by mali dostať po novom najviac desať dní takejto dodatkovej dovolenky. Doteraz to bolo najviac šesť dní v závislosti od toho, ako dlho boli na misii v zahraničí.

“Každý sociálny benefit v ozbrojených zboroch má potenciál zvýšiť atraktivitu povolania,“ povedal podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Kritika skráteného legislatívneho konania

Podpredseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť však kritizuje, že návrh zákona prešiel iba skráteným medzirezortným pripomienkovým konaním. Podľa neho na to dôvod nebol, keďže situácia s nedostatkom vojakom nie je nová, ale pretrváva už dlhší čas.

“Zdá sa mi, že dnes je akútnejšia situácia skôr v policajnom zbore ako v ozbrojených silách,“ dodal Grendel.

Balík motivačných, ako aj stabilizačných opatrení pre súčasných, ako aj budúcich príslušníkov armády by mal vyjsť podľa odhadov ministerstva obrany ročne na takmer 70 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko