Na hlavný obsah

Kim Čong-un sa vyhrážal použitím jadrových zbraní: KĽDR bez váhania zapojí všetky svoje útočné kapacity proti nepriateľom

Jeho najnovšie varovanie prichádza v čase pred voľbami v USA.

Kim Čong-un sa vyhrážal použitím jadrových zbraní: KĽDR bez váhania zapojí všetky svoje útočné kapacity proti nepriateľom
Na snímke Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un znovu varoval USA a Južnú Kóreu, že proti nim môže v prípade konfliktu použiť jadrové zbrane. Obvinil obe krajiny z provokácie a podnecovania nevraživosti na Kórejskom polostrove. Podľa agentúry AP o tom v utorok (8. 10.) informovali severokórejské štátne médiá.

Kim Čong-un sa vyhrážal preventívnym použitím jadrových zbraní už mnohokrát, no jeho najnovšie varovanie prichádza v čase pred americkými voľbami v USA, ktoré sa budú konať na budúci mesiac. Podľa expertov môže KĽDR v tomto období zosilniť nepriateľské aktivity, píše AP.

V pondelkovom (7.10.) prejave na Kim Čong-unovej univerzite národnej obrany, ktorú pomenovali po vodcovi, Kim povedal, že Severná Kórea „bez váhania zapojí všetky svoje útočné kapacity proti svojim nepriateľom, ak sa pokúsia použiť ozbrojené sily“ proti Severnej Kórei, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

„Použitie jadrových zbraní sa v tom prípade nevylučuje,“ uviedol Kim. Podľa neho Severná Kórea musí upevniť svoju pozíciu strán použitia jadrových zbraní, pretože Južná Kórea a USA chcú posilniť svoje vojenské spojenectvo založené na spoločnom jadrovom a strategickom plánovaní. To by podľa neho narušilo rovnováhu síl na Kórejskom polostrove.

Použitie jadrových zbraní by znamenalo koniec Kimovej vlády, hovorí USA

Kim pravdepodobne odkazoval na novú smernicu o odstrašení, ktorú Južná Kórea a USA podpísali v júli. Hovorí o tom, že krajina v prípade útoku spojí sily. Spojenecké krajiny tak chcú lepšie čeliť jadrovým hrozbám zo strany KĽDR. Južná Kórea totiž na rozdiel od USA nevlastní jadrové zbrane.

Od zavedenia agresívnej jadrovej politiky v roku 2022 Severná Kórea opakovane sľubuje ako prvá použiť jadrové zbrane. A to v prípade ak usúdi, že je krajina v ohrození. Mnohí odborníci však pochybujú, či je toho Severná Kórea schopná. Jej armáda je v porovnaní s americkými a juhokórejskými silami slabšia.

Americkí a juhokórejskí predstavitelia varovali, že pokus Pchjongjangu o použitie jadrových zbraní by mal za následok koniec Kimovej vlády.

V posledných týždňoch sa na Kórejskom polostrove prehlbuje napätie. Severná Kórea v septembri odhalila zariadenia na obohacovanie uránu na výrobu jadrových zbraní a vykonáva množstvo raketových testov.

Od roku 2019, keď skrachovali diplomatické rokovania medzi USA a Severnou Kóreou o jadrovom programe KĽDR, sa všetka výmena a kooperácia medzi dvoma Kóreami utlmila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet