Na hlavný obsah

Trump ako prezident USA tajne poslal Putinovi testovacie zariadenia na covid, píše CNN

Opiera sa o novú knihu amerického novinára.

Trump ako prezident USA tajne poslal Putinovi testovacie zariadenia na covid, píše CNN
Na archívnej snímke vľavo americký exprezident Donald Trump a vpravo ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Donald Trump ešte ako prezident USA poslal tajne ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi testovacie zariadenia na covid pre súkromné použitie.

Tvrdí to podľa CNN americký novinár Bob Woodward vo svojej knihe, ktorá vyjde 15. októbra. Svoje závery opiera o rozhovory s bývalými a terajšími predstaviteľmi Bieleho domu.

War, teda vojna, je názov knihy od Boba Woodwarda, ktorej rukopis dostala televízia CNN. Ten tvrdí, že Donald Trump počas pandémie tajne poslal ruskému prezidentovi zariadenia na testovanie covidu. Obaja lídri zostali v kontakte aj po miliardárovom odchode z Bieleho domu.

Údajne spolu telefonicky hovorili minimálne sedemkrát. Trump vo vyhlásení všetko poprel. Woodword vo svojom diele údajne píše, že USA získali detailné informácie o pripravovanej ruskej invázii na Ukrajinu so 175-tisíc vojakmi v októbri roku 2021, a to aj vďaka americkému agentovi pôsobiacemu priamo v Kremli. Dlho však tomu odmietali uveriť.

Zúfalstvo Putina

Woodward tiež tvrdí, že Bidenova vláda v septembri 2022 dospela pre vysoké ruské straty na Ukrajine k záveru, že Kremeľ na 50 percent použije taktickú jadrovú bombu. Putin bol údajne zúfalý.

Prezident Biden prikázal členom svojho kabinetu, aby Moskvu pred takýmto krokom varovali. Šéf Pentagonu Lloyd Austin mal telefonicky varovať vtedajšieho ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, že keď Kremeľ nasadí jadrovú zbraň, USA zrušia obmedzenia na americké operácie na Ukrajine.

Podľa CNN, kniha tiež popisuje napäté vzťahy medzi Bidenom a izraelským premiérom Benjamínom Netanjahuom, ktorého americký prezident údajne označil za klamára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet