Na hlavný obsah

Atentát na Roberta Fica podľa Najvyššieho súdu nebol terorizmus, chýbajú dôkazy

Listy páchateľa adresované manželke nie sú dostačujúce.

Atentát na Roberta Fica podľa Najvyššieho súdu nebol terorizmus, chýbajú dôkazy
Na snímke vo vládnej limuzíne predseda vlády Robert Fico po streľbe po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Najvyšší súd v prípade atentátu na premiéra Roberta Fica nenašiel dôkazy o tom, že šlo o terorizmus. Páchateľ Juraj Cintula však ostáva naďalej vo väzbe, informoval o tom v stredu (9. 10.) spravodajský web Aktuality, ktorý získal uznesenia o väzbe z polovice septembra.

Súdny senát pozostávajúci z troch sudcov uvádza, že k terorizmu dochádza vtedy, ak „páchateľ svoj skutok vykonal v úmysle donútiť vládu štátu, aby niečo konala, opomenula alebo strpela,“ uviedol portál. Také dôkazy zatiaľ predložené neboli.

Atentát v Handlovej, ktorý sa stal 15. mája, sa pôvodne vyšetroval ako pokus o úkladnú vraždu. Dva mesiace od udalosti ho vyšetrovateľka pod dozorom prokurátorky preklasifikovala na terorizmus. Dôkazom mali byť listy páchateľa adresované manželke. Podľa najnovšieho uznesenia tieto dôkazy nie sú dostatočne presvedčivé.

Rozhodnutiu Najvyššieho súdu k atentátu na Roberta Fica sa v relácii Správy venoval redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko