Na hlavný obsah

VIDEO: Ničivý hurikán Milton zachytili z vesmíru aj priamo z centra búrky. Evakuovaní vytvárajú dlhé kolóny

Milton zosilnel na najvyšší piaty stupeň.

VIDEO: Ničivý hurikán Milton zachytili z vesmíru aj priamo z centra búrky. Evakuovaní vytvárajú dlhé kolóny
Hurikán Milton zaznamenaný z vesmírnej stanice. Foto: AP

Silu Hurikánu Milton, ktorý sa rúti na Floridu v Spojených štátoch, zachytili v unikátnych záberoch astronauti aj tzv. lovci hurikánov. Informuje o tom agentúra AP.

Astronaut vesmírnej agentúry NASA Matthew Dominick zverejnil časozberné video z vesmírnej lode Dragon Endeavour. Je na ňom vidieť rotujúci búrkový systém nad Mexickým zálivom.

Spolu štyria astronauti sa mali na Zem vrátiť už 7. októbra, no pre pretrvávajúce zlé počasie museli návrat odložiť na nedeľu (13. 10.)

Takto vyzerá hurikán Milton z vesmírnej lode Dragon Endeavour. Zdroj: AP/NASA/Matthew Dominick

Na cestu cez hurikán sa v utorok (8. 10.) vybrala skupina ľudí z Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) v lietadle W-P3D Orion, za pomoci ktorého zbierajú údaje na výskum hurikánov, uvádza AP.

Na videu je vidieť silnú turbulenciu, ktorá rozhádzala predmety po lietadle. Svoju stabilitu sa snaží udržať aj samotná posádka. Tím „lovcov hurikánov“ video zverejnil na sociálnej sieti s popisom „hrboľatá cesta do hurikánu Milton“.

Výskumníci počas letu cez hurikán Milton. Zdroj: AP/NOAA/Nick Underood

Búrka smeruje do metropolitnej oblasti Tampa Bay, kde žijú viac než tri milióny ľudí. Pre okres, v ktorom sa Tampa nachádza, je nariadená evakuácia. Z oblasti sa snažia dostať tisíce ľudí, na ceste za bezpečím sa tak vytvárajú dlhé kolóny.

Najvyšší piaty stupeň

Hurikán Milton zosilnel na najvyšší piaty stupeň. Uviedlo to americké Národné centrum pre hurikány. Očakáva, že počas ďalšieho dňa a pol sila hurikánu bude kolísať. Kým príde k západnému pobrežiu Floridy, môže sa oslabiť na tretí stupeň. Meteorológovia však upozorňujú, že zasiahne väčšie územie, ako sa očakávalo.

Obyvatelia okolo zátoky Tampa Bay, pre ktorú by Milton mohol byť najnebezpečnejším hurikánom za sto rokov, využívajú posledné hodiny na záchranu majetku a evakuáciu. Upchali diaľnice a na časti čerpacích staníc došli pohonné hmoty.

V oblasti sa ľudia zároveň snažia na poslednú chvíľu odpratávať a zabezpečovať trosky a odpadky po nedávnom hurikáne Helene. Úrady tam poslali stovky smetiarskych vozidiel.

V mestečku Clearwater Beach Nick Szabo v utorok zbieral premočené matrace, pohovky a dosky. „Všetky tieto veci budú ako strely,“ varoval pred blížiacim sa hurikánom. „Je to, ako keď proti vám mieri šíp,“ dodal.

Evakuácia spôsobila dlhé kolóny. Zdroj: AP/Hillsborough County Sheriff’s Office /TMX

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet