Na hlavný obsah

Najostrejší kritik maďarskej vlády na pôde Európskeho parlamentu prvýkrát priamo konfrontoval Orbána

Kritizoval ho za vnútropolitické problémy Maďarska.

Najostrejší kritik maďarskej vlády na pôde Európskeho parlamentu prvýkrát priamo konfrontoval Orbána
Maďarský europoslanec Péter Magyar. Foto: SITA/AP Photo/Denes Erdos

Maďarský europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar v stredu (9. 10.) na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu prvýkrát zoči-voči konfrontoval Viktora Orbána s vnútropolitickými problémami Maďarska.

Magyar je najostrejším kritikom vlády maďarského premiéra Viktora Orbána. Informoval o tom server hang.hu.

Péter Magyar v päťminútovom vystúpení za Európsku ľudovú stranu (EPP), ktorej je TISZA členom, vyjadril nádej, že maďarský ľud na tomto fóre konečne dostane odpoveď na to, ako sa Maďarsko dostalo tam, kde je teraz.

„Mali ste príležitosť urobiť z našej krajiny zasľúbenú zem,“ povedal Magyar v súvislosti s tým, že Orbán vedie Maďarsko s ústavnou väčšinou v maďarskom parlamente už 14 rokov, no napriek tomu podľa jeho slov krajina nefunguje.

„Pán premiér, sme členmi európskeho a západného klubu, ale stále hovoríte o akejsi ekonomickej neutralite,“ kritizoval ďalej Magyar.

Zasadnutie európskeho parlamentu sledoval v Správach redaktor Viliam Hauzer:

Mladý Maďar uvažuje o odchode z vlasti

Premiéra sa spýtal, prečo prepustil z väzby dvetisíc odsúdených prevádzačov. Magyar vyjadril súhlas s Orbánom v jeho snahe podporovať rodinu, no zároveň pripomenul, že Maďarskom „otriasajú pedofilné škandály“.

„Aj keď sa tvárite, že ste priateľskí k rodine a deťom, nikdy sa nenarodilo tak málo detí ako teraz. Smerujeme k demografickej katastrofe, pričom v západných krajinách sa rodia desaťtisíce maďarských detí. Miesto toho, aby ste ich prilákali späť, privediete 60-tisíc cudzincov na pracovný trh. Maďarský vidiek sa vyprázdňuje, dnes každý druhý mladý Maďar uvažuje o odchode z vlasti,“ zdôraznil.

Magyar tiež pripomenul problémy zdravotníctva i železníc. „Zatiaľ čo vy vystupujete každý týždeň v reláciách verejnoprávnych médií, líder opozície nedostal pozvanie už pol roka. Pán premiér, všetci vieme, že je koniec,“ vytkol Magyar. „Pán premiér, my sa nebojíme a čas pracuje pre nás,“ uzavrel predseda strany TISZA.

Orbán v predchádzajúcom prejave pred poslancami EP uviedol, že Európska únia potrebuje zmenu a dodal, že aktuálne polročné predsedníctvo Maďarska v Rade EÚ by chcelo byť v procese zmien katalyzátorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet