Na hlavný obsah

Záhada v Tatrách je zrejme vyriešená: Horolezci zbadali v plese zvláštneho tvora, rádioamatér má inú teóriu

Niečo nezvyčajné v plese zazreli traja tatranskí horolezci.

Záhada v Tatrách je zrejme vyriešená: Horolezci zbadali v plese zvláštneho tvora, rádioamatér má inú teóriu
Veľké Hincovo pleso.

Záhada okolo Veľkého Hincovho plesa je, zdá sa, vyriešená. V najväčšom vysokohorskom jazere podľa všetkého pláva meteorologický balón. Na veľkého bieleho tvora upozornili traja tatranskí horolezci minulý týždeň. Záhadu pomohol objasniť za pomoci vysielačky rádioamatér.

Niečo nezvyčajné v plese zazreli traja tatranskí horolezci počas výstupu v skalnej stene nad plesom. Podnet zaslali Správe Tatranského národného parku (TANAP) s tým, aby preskúmali, čo v plese pláva.

„Myslel som, že zle vidím, že sa ku hladine niečo z plese vynára. Muselo to byť niečo veľmi veľké,“ uviedol na začiatku októbra horolezec Pavol Jackovič.

Horolezci si mysleli , že ide o rybu veľkú tri či štyri metre. To ichtyológovia zo Správy TANAP-u odmietli s tým, že v plese je príliš nehostinné prostredie. Obratom ich kontaktoval rádioamatér, ktorý ešte v máji zachytil nad plesom signál.

„Vyzerá , že tam spadol meteorológom ich balón na skúmanie počasia. Môže sa vynárať, lebo je tam nejaká polystyrénová časť, čiže sa môže vynárať a plávať,“ priblížil námestník riaditeľa Správy TANAP-u Ivan Šoltýš.

Záhade vo Veľkom Hincovom plese sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Ekologická záťaž pre pleso

Sedí veľkosť, farba a dokonca aj súradnice, ktoré sonda vyslala pred dopadom. „Keď vidíte ten smer ako padala, je to priamo do toho plesa. Určite si myslím , že je to ono. Z vedeckého hľadiska je to presne tá pozícia,“ tvrdí sondér a rádioamatér Marián Lukačko.

Sondu a meteorologický balón vypustili ešte 3. mája po jednej hodine v noci. Preletela ponad Poľsko a o dve hodiny dopadla na zrejme ešte zamrznutú hladinu plesa.

„Zistil som, že tá sonda, ktorá dopadla do Veľkého Hincovho plesa tam dopadla až z výšky 36 kilometrov, čiže je to obrovská zhoda náhod, že to takto trafila,“ hovorí meteorológ z aerologického pracoviska SHMÚ Gánovce Peter Hrabčák.

„Nakoniec to naozaj môže byť, že to takto je. Bolo by super, ak by sa to našlo, vylovilo a vyriešené,“ myslí si Jackovič. „Potápači to vytiahnu asi počas akcie Čisté vody,“ dodal Šoltýs. Ak potápači balón a sondu nájdu, použiť sa už nedá, ale pleso sa zbaví ekologickej záťaže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny