Na hlavný obsah

Po zastavení tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu by na Slovensku kríza nemala hroziť, tvrdia odborníci

V budúcnosti by to však mohli pocítiť firmy aj domácnosti.

Po zastavení tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu by na Slovensku kríza nemala hroziť, tvrdia odborníci
Ilustračná snímka Foto: STVR

Po zastavení tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu na Slovensko by u nás nemala nastať žiadna krízová situácia. Odborníci v energetike poukázali na dostatok plynu v zásobníkoch. Potrebné množstvo suroviny máme objednané z alternatívnych zdrojov aj na ďalšie obdobie. Iný ako ruský plyn však bude drahší. Pocítia to firmy aj domácnosti.

Ukrajina od nového roka zastaví tranzit ruského plynu na Slovensko. Potvrdil to tamojší premiér Denys Šmyhaľ. Ukrajina argumentuje, že chce takto Kremeľ pripraviť o jeden zo zdrojov, z ktorých financuje vojnu.

Scenárom, ktoré môžu nastať po zastavení tranzitu ruského plynu z Ukrajiny sa v reportáži v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Chápeme akútnu závislosť niektorých krajín, predovšetkým Slovenska, od tohto zdroja. Počítame však s postupnou diverzifikáciou dodávok. Vyzývame všetky európske krajiny, aby sa úplne vzdali ropy a plynu z Ruska,“ povedal v pondelok (7. 10.) ukrajinský premiér.

„My vieme plyn doviezť aj z iných zdrojov mimo Ukrajinu. Buď cez Maďarsko, cez Rakúsko alebo cez Nemecko a Českú republiku,“ priblížil analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

„Kým v prípade prepravy plynu cez Ukrajinu sme takpovediac prvý na začiatku rúry, pri preprave z iných smerov sme poslední na rade,“ pokračoval analytik energie-portálu Radovan Potočár.

Viacero možností

Analytici sa zhodujú, že z ekonomického hľadiska je pre Slovensko najvýhodnejší práve ruský plyn. Všetky ostatné možnosti sú podstatne drahšie.

„V prípade, že plyn treba skvapalniť, potom prepraviť po mori, potom prepraviť územím viacerých štátov, kde je zaťažený prepravnými poplatkami, tak je o omnoho zložitejšia logistika, kde sa nabaľujú prepravné poplatky. A preto je cena vo výsledku vyššia,“ vysvetlil Radovan Potočár.

„V budúcnosti by to znamenalo ďalšie zdražovanie plynu pre slovenské ekonomické subjekty na čele s domácnosťami,“ podotkol Pánis.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) tvrdí, že s alternatívou, že by Ukrajina stopla tranzit ruského plynu, pracuje už roky. Ak k nám prvého januára prestane tiecť, deklaruje, že je pripravený.

„Všetkým našim zákazníkom od domácností až po veľkých priemyselných odberateľov garantujeme bezpečné a plynulé dodávky plynu v akejkoľvek situácií,“ informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Najväčší dodávateľ energií ubezpečuje, že o plyn po zastavení tranzitu z Ukrajiny núdza nebude. SPP podpísalo kontrakty na nákup iného ako ruského plynu s piatimi najväčšími svetovými dodávateľmi energií.

Pripravení sme už aj na najbližšiu zimu vďaka rezerve v podzemných zásobníkoch. „V súčasnosti dosahuje už takmer 100 percent,“ povedal Šebesta.

Tranzitu z Ukrajiny nemusí byť koniec

Tranzitu plynu z Ukrajiny však podľa analytikov ešte nemusí byť koniec. Jednou z alternatív je, že by sme ruský plyn vymenili za azerbajdžanský, prípadne by sme pri ruskom plyne zostali, len by sa naň inak nazeralo.

„V hre sú aj také možnosti, že na rusko-ukrajinských hraniciach by plyn prevzalo nejaké medzinárodné konzorcium alebo konzorcium firiem, a prepravilo by ho následne cez Ukrajinu ďalej na západ,“ povedal Pánis.

„Toto všetko sú však riešenia, o ktorých sa zatiaľ diskutuje, o ktorých plynárenské spoločnosti rokujú, ale zatiaľ neboli potvrdené a dohodnuté,“ dodal Potočár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika