Na hlavný obsah

Problémy levickej kompostárne: Ľudia hádžu do bio odpadu aj to, čo tam nepatrí, proces sa tak predlžuje

Nachádzajú sa v ňom aj vrecká či oblečenie.

Problémy levickej kompostárne: Ľudia hádžu do bio odpadu aj to, čo tam nepatrí, proces sa tak predlžuje
Medzi kuchynský odpad, trávu a odrezky zo stromov ľudia hádžu aj to, čo tam nepatrí. Foto: STVR

V levickej kompostárni majú problémy s biologickým odpadom. Medzi kuchynský odpad, trávu a odrezky zo stromov ľudia hádžu aj to, čo tam nepatrí. Radnica upozorňuje, že nedisciplinovaní obyvatelia tým pridávajú prácu zamestnancom sociálneho podniku a predlžujú kompostovanie.

Zloženie odpadu, ktorý do kompostárne priviezli z Krížneho vrchu v Leviciach, nikoho zo zamestnancov neprekvapil. Okrem biologicky rozložiteľných materiálov sa zo smetiarskeho auta vysypali naplnené igelitové vrecká, oblečenie i plastový kvetináč.

Problémom levickej komopostárne sa v reportáži v Správach venoval redaktor Miroslav Lyko:

„Preto musíme na kompostárni robiť dotrieďovanie. Každú jednu várku pracovníci ešte rozhŕňajú. Ešte aj keď preskladňujeme z jednej kóje do druhej, znova vyberáme ten odpad,“ priblížila kompostmajsterka kompostárne v Leviciach Hedviga Gulová.

„Prevádzka kompostárne v tomto rozsahu funguje viac ako tri mesiace a prevádzkuje ju registrovaný sociálny podnik,“ informovala hovorkyňa Levíc Daniela Trňanová.

Mesto kompost využíva

Mesto na spustenie projektu dostalo od štátu 1,7 milióna eur. Radnica verejnosti opakovane pripomína, že do hnedých nádob patria len pozostatky z ovocia a zo zeleniny, tuhá časť jedál, obaly z čajov, kávová usadenina, tráva a tenké halúzky.

Hotový kompost využije mesto pre svoju zeleň, nabrať si z neho môžu prísť aj miestni obyvatelia. Zaplatia iba manipulačný poplatok.

„Mestu Levice záleží na tom, aby vytrieďovalo čo najviac z odpadu. Má to potom vplyv aj na peňaženky občanov. Čím menej bude toho odpadu, ktorý ide na skládky, tým menšia bude cena, ktorú za odpad platia,“ pokračoval viceprimátor Levíc Matej Haško.

V Nitre kuchynský odpad nekontrolujú, odvážajú ho hneď do bioplynovej stanice v Bošanoch. „Majú na to technológie, kde v podstate oni to nazývajú mlyn, vyberú všetky prímesi, ktoré tam nepatria,“ dodal riaditeľ Nitrianskych komunálnych služieb Ladislav Peniaško.

Kompost robia v meste pod Zoborom len z odpadu zo záhrad. Aj v ňom však radnica nachádza to, čo tam nepatrí. Podľa riaditeľa Nitrianskych komunálnych služieb práve plastové vrecká v lete spôsobili v kompostárni požiar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny