Na hlavný obsah

Za odchodom Z. Dolinkovej je politikárčenie a nespokojnosť SNS. Hlas-SD sa musí nového ministra zastať, myslí si politológ

Inak to môže negatívne ovplyvniť jej stranícke preferencie.

Za odchodom Z. Dolinkovej je politikárčenie a nespokojnosť SNS. Hlas-SD sa musí nového ministra zastať, myslí si politológ
Vľavo politológ Miroslav Řádek, vpravo odchádzajúca ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: TASR/koláž STVR

Prezident Peter Pellegrini prijme vo štvrtok (10. 10.) popoludní demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Za nového šéfa rezortu vymenuje Kamila Šaška, ktorý doposiaľ zastával funkciu štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva.

„V podstate od vzniku vládnej koalície, čo je už takmer rok, sú pnutia medzi SNS a Hlasom. Nespokojnosť SNS s jej pozíciami vo vláde a vo vedení štátu vedie k tomu, že sa snaží vyvolávať konflikty, pri ktorých by mohla niečo získať,“ hovorí politológ Miroslav Řádek z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

„Výsledok je taký, že sa vo vláde musí vymeniť prvý minister, a to na najnepopulárnejšom rezorte. Nejde ani tak o vecné zlyhania Zuzany Dolinkovej ako o politikárčenie,“ dodal.

Kamil Šaško, ktorý má na post ministra zdravotníctva nastúpiť, je 38-ročný manažér, ktorý zatiaľ nie je verejnosti veľmi známy. „Je to človek prozápadného typu so skúsenosťami so životom v Spojených štátoch. S veľkou pravdepodobnosťou s veľmi pragmatickým prístupom k životu, práci a biznisu,“ myslí si Řádek.

„Obávam sa však, že nech by prišiel na túto pozíciu ktokoľvek s akýmikoľvek zázračnými schopnosťami, nositeľ Nobelovej ceny, asi by to nebolo dostatočné pre niektorých členov súčasnej vládnej koalície. Je možné, že Kamil Šaško sa čoskoro objaví presne v takej istej pozície, ako bola Zuzana Dolinková,“ skonštatoval politológ.

Budúcnosť strany Hlas-SD

Šaško pritom už čelí kritike zo strany SNS, a to ešte predtým, ako ho do funkcie vôbec vymenovali. „Zaváňa to veľmi silným politikárčením,“ zhodnotil Řádek.

Rošáda na ministerstve zdravotníctva môže mať negatívny dosah na stranu Hlas-SD. Tá čelila kritike, že sa Dolinkovej dostatočne nezastala.

„Určite to neprináša veľkú spokojnosť hlavne medzi straníkov Hlasu-SD. Predpokladám, že Hlas bude čeliť ešte ďalšej kritike. Pokiaľ sa nezastane ešte nevymenovaného ministra zdravotníctva Kamila Šaška, pokiaľ jasne neukáže, že toto nie sú spôsoby, prostredníctvom ktorých môže fungovať príčetná vládna koalícia, tak pravdepodobne za to zaplatí veľkú daň v podobe úpadku straníckych preferencií,“ upozorňuje Řádek.

Prezident Peter Pellegrini ešte cez víkend skritizoval konsolidačný balíček. V utorok (8. 10.) po stretnutí so zdravotníkmi pohrozil, že do úvahy prichádza, že ho v takomto znení nepodpíše. Podľa Řádka však už koalícia výrazné zmeny v balíčku neurobí.

„Ak by sa prezident rozhodol nepodpísať konsolidačný balíček, tak by to bola rana do vlastných radov a aj voči vlastnej politickej strane, ktorá k nemu mala najmenej výhrad. Asi bude prezident ešte chvíľku otáľať, ale bol by som prekvapený, ak by išiel proti svojej vlastnej vládnej koalícii,“ vyhlásil.

Akým ministrom bude Šaško, ukáže len čas. „Šaško je manažér a pozerá sa na veci z pohľadu zdravého manažmentu. To je to, čo slovenskému zdravotníctvu chýba. Hovorí sa, že nie vždy je najlepším nominantom na post ministra zdravotníctva lekár, ale je to oblasť, ktorá si vyžaduje viac manažéra alebo ekonóma,“ zhodnotil politológ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko