Na hlavný obsah

Zariadenia známej čínskej spoločnosti sú stále rizikom, tvrdí šéf českých tajných

Hrozbu prirovnal k závislosti od ruského plynu.

Zariadenia známej čínskej spoločnosti sú stále rizikom, tvrdí šéf českých tajných
Ilustračná snímka mobilného telefónu. Foto: Unsplash

Podľa šéfa českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku predstavujú zariadenia čínskej spoločnosti Huawei stále riziko.

Používanie technológií tejto spoločnosti by mohlo v prípade budúceho konfliktu predstavovať podobnú zraniteľnosť, akú predstavovala závislosť od ruského plynu po začiatku vojny na Ukrajine.

Uviedol Koudelka na štvrtkovej (10. 10.) konferencii o rizikách ekonomickej a technologickej závislosti od Číny v českej Poslaneckej snemovni.

Varovanie pred používaním softvéru a hardvéru od čínskych spoločností Huawei a ZTE vydal Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) koncom roka 2018.

„Varovanie zásadne ovplyvnilo bezpečnosť kritickej infraštruktúry krajiny. Súkromný sektor ho nemusí brať na vedomie, ale mal by; nemal by bezpečnosť podriaďovať ekonomickým záujmom. V budúcnosti sa to nevyplatí,“ povedal Koudelka.

Rosatom a stavba blokov v Dukovanoch

Riaditeľ kontrarozviedky uviedol, že v poslednom čase sa objavili snahy dostať vybavenie čínskej spoločnosti do nemocníc alebo škôl.

„Ak dôjde ku konfliktu, kde budeme na strane slobodného sveta, na strane NATO, v takom prípade budeme v podobnej závislosti na týchto technológiách, ako sme boli v prípade Ruska na plyne,“ povedal. Česká republika by podľa neho čelila hrozbe, že napríklad Čína jednoducho odstaví zariadenia.

Z rovnakého dôvodu podľa Koudelku bezpečnostné služby varovali pred účasťou ruskej spoločnosti Rosatom v jadrovom tendri na výstavbu blokov v Dukovanoch ešte pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajine.

„Varovali sme práve pred tým, že ak nastane nejaká kríza, keď sa postavíme na stranu NATO a demokratického sveta a Rusko bude sankcionované, kto bude stavať Dukovany,“ povedal.

Koudelka uviedol, že varovanie NUCIB z roku 2018 malo veľký vplyv na bezpečnosť kritickej infraštruktúry. V prípade súkromných subjektov sa podľa neho musia úrady spoliehať na varovania a vzdelávanie.

„To je všetko, čo môžeme urobiť. Každý by si to však mal uvedomiť a nerezignovať kvôli zisku na bezpečnosť našej krajiny,“ povedal.

Závislosť od technológií sa zvyšuje

Šéf NACIB Lukáš Kintr povedal, že závislosť od technológií sa zvyšuje. „Udržanie dnešnej životnej úrovne nie je možné prakticky v žiadnej oblasti ľudskej činnosti bez súčasných technologických systémov,“ povedal.

Technológie sú čoraz zložitejšie a ľudia mnohým z nich nerozumejú a nevedia, ako fungujú. „A vidíme snahy protivníkov a našich vyzývateľov o kontrolu dodávateľských reťazcov ako celku,“ povedal.

BIS vo svojej výročnej správe za rok 2023 opísala pokračujúce úsilie Číny o získanie moderných technológií a know-how.

Krajina sa zameriava na spoločné projekty, pri ktorých presúva výrobný proces na svoje územie, kde potom môže ľahšie odcudziť západné technológie. Využíva tiež čínskych študentov, ktorí cestujú na univerzity, aby sa podieľali na výskume a vývoji.

Koudelka vo štvrtok varoval pred čínskym zneužívaním otvorenosti akademickej obce. „Najúčinnejšou ochranou je postaviť systémové bariéry, preverovať zahraničné investície, budovať povedomie o rizikách pre súkromné subjekty,“ povedal.

Vyslovil sa za posilnenie bezpečnostných previerok pre čínskych vedcov a študentov. „To sa týka aj inštitúcií, ktoré ich vysielajú,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet