Na hlavný obsah

V Slovenskom raji vypustili jazero Blajzloch, začínajú s jeho čistením a rekonštrukciou

Nádrž čistia prvýkrát od jej vzniku.

V Slovenskom raji vypustili jazero Blajzloch, začínajú s jeho čistením a rekonštrukciou
Na snímke riasy v jazere Blajzloch. Foto: STVR

V Národnom parku Slovenský raj vypustili jazero Blajzloch. Začínajú s jeho rekonštrukciou. Blajzloch je malá vodná nádrž na konci málo prebádanej doliny s rovnakým menom. Nájdete ju neďaleko obcí Hrabušice či Vernár. Postavili ju v roku 1966.

Jazero Blajzloch v Slovenskom raji vyzeralo rovnako takmer 60 rokov.  “Je to taká perla doliny Blajzloch. Je tu nádherná čistá voda,” hovorí potápač Valentín Hvizdoš.

Téme vypúšťaniu jazera Blajzloch sa v Správach venovala reaktorka Marie Balážová Melníková:

Jazero je známe pre malý ostrovček v ľavej časti. Pre ochrancov prírody je to však predovšetkým prírodný klenot so štyrmi biotopmi európskeho významu.

“V prvom rade sú to ryby. Sú tam pôvodné populácie, jednak pstruha potočného, aj tých menších rybiek, hlaváča. Rovnako tam sú bezstavovce, obojživelníky. Je to výborná lokalita pre mloka karpatského. V okolí je tiež rozmanitá vegetácia. Človek vidí chary, drobné rastlinky, ktoré pripomínajú machy,” vysvetľuje riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Nádrž čistia po rokoch

Vodnú nádrž postavili v roku 1966, Blajzloch však doteraz ešte nikdy nevyčistili. Najprv z neho museli vypustiť vodu. 

“Zistili sme, že nás čaká kopa práce. Jazero budeme musieť vyčistiť a odstrániť nánosy a kal,” objasňuje pracovníčka urbariátu Hrabušice Daša Rajníková.

“Nádrž je upchatá. Všetko je zanesené bahnom,” pokračuje Hvizdoš.

“Našli sme tiež praskliny v betóne, cez ktoré už hrádza preteká. Plánujeme založenie betónových kotví a nános hydroizolačného materiálu z oboch strán hrádze. Tým sa zamedzí prívod vody,” tvrdí Rajníková.

Po rekonštrukcii však jazero svoj typický vzhľad nezmení. “Jazero bude hlbšie a takisto sa odstránia aj prebytočné vegetácie,” dodáva Rajníková.

“Pôvodná hĺbka jazera bola 5,2 metra. Teraz je však výška hladiny len 2,7 metra,” hovorí Hvizdoš. Filmári o doline Blajzloch nakrúcajú aj dokument. 

“Jazierko Blajzloch je jedným z obrazov, ktorý bude v našom pripravovanom dokumente o doline Blajzloch. Dolina je totiž málo známa. Našli sme tu však množstvo zaujímavých vecí, ktoré chceme ukázať,” uzatvára Hvizdoš.

Rekonštrukčné práce na jazere by mali stáť 75-tisíc eur, pričom to celé zaplatí Pôdohospodárska platobná agentúra. Ťažká technika tu príde na budúci týždeň a práce by mali ukončiť v apríli 2025.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny