Na hlavný obsah

V Nitre hospitalizovali prvých pacientov so západonílskou horúčkou. Prišli so zápalom mozgu

Dvaja z nich potrebovali umelú pľúcnu ventiláciu.

V Nitre hospitalizovali prvých pacientov so západonílskou horúčkou. Prišli so zápalom mozgu
Na infekčnej klinike Nitre liečili pacientov so západonílskou horúčkou. Foto: STVR

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre hospitalizovali od konca augusta šesť pacientov so západonílskou horúčkou. Dvaja z nich potrebovali umelú pľúcnu ventiláciu. Všetko to boli starší ľudia z južných okresov Nitrianskeho kraja. Vírus prenášajú komáre, inkubačná doba ochorenia je dva až tri dni.

Na infekčnej klinike v nitrianskej fakultnej nemocnici liečili v uplynulých týždňoch pacientov so západonílskou horúčkou prvý raz. Lekári ich hospitalizovali so zápalom mozgu.

„U týchto pacientov bola hospitalizácia trochu zdĺhavejšia. Mohol za to aj trochu iný priebeh ochorenia ako ten, pri ktorom sme zvyknutí u bežných vírusových encefalitíd. Pacienti mali bolesť hlavy a svalové slabosti. Dvaja z nich dokonca skončili na umelej pľúcnej ventilácii,“ hovorí prednostka infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra Ľubica Piesecká.

Západonílskej horúčke v Nitre sa v relácii Správy venoval redaktor Miroslav Lyko:

Všetkých týchto pacientov opakovane poštípali komáre. Nemocnica u nikoho z nich však cestovateľskú anamnézu neeviduje.

Pomáhajú lapače na komáre

Identifikovať zdroj infekcie pomohol výskum Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Z jeho iniciatívy majú po celom Slovensku na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva lapače na komáre.

„Odchyt komárov spočíva v tom, že v týždenných intervaloch sa komáre a ich sliny zachytávajú na kartičkách impregnovaných medom, ktoré sú v lapačoch. Samičky vypúšťajú sliny na kartičku, ktorá sa posiela do Virologického centra,“ vysvetľuje Eva Barátová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre.

Západonílsku horúčku sa podarilo zachytiť pri komároch v Nových Zámkoch. Vírus Usutu, ktorý môže tiež spôsobovať encefalitídu, našli aj pri komároch v Leviciach, v Košiciach, v Dunajskej Strede, vo Svidníku, v Prievidzi, vo Veľkom Krtíši a v Senici.

„Na základe vlastne týchto výsledkov sú upovedomení infektológovia v danom kraji alebo v danej oblasti. A taktiež aj Národná transfúzna služba začala testovať darcov krvi z tejto oblasti,“ objasňuje Viktória Čabanová z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave.

Výskyt západonílskej horúčky na Slovensku odborníci potvrdili už v 60. rokoch minulého storočia. Úrad verejného zdravotníctva však upozorňuje, že ochorenia prenášané komármi sa v našich končinách vyskytujú zriedkavo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny