Na hlavný obsah

Štát mienil, mesto mení: V Kráľovskom Chlmci napokon pohotovosť pre deti nezrušia

Musia však zvýšiť poplatky, obyvateľom to nevadí.

Štát mienil, mesto mení: V Kráľovskom Chlmci napokon pohotovosť pre deti nezrušia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ministerstvo zdravotníctva podľa vyhlášky z roku 2023 rozhodlo o tom, že k 4. októbru v meste Kráľovský Chlmec po 20 rokoch skončila ambulantná pohotovostná služba pre deti a dorast. Rezort tvrdí, že k tomuto kroku ho viedol nízky počet pediatrov.

Vedenie mesta spolu s tamojšou nemocnicou s týmto krokom nesúhlasí a rozhodli sa ambulantnú pohotovosť prevádzkovať aj naďalej.

Pohotovosti pre deti a dorast v Kráľovskom Chlmci sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Lucia Benetínová:

Ak by došlo k zrušeniu ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v meste Kráľovský Chlmec, rodičia s chorými deťmi by museli za zdravotnou starostlivosťou dochádzať desiatky kilometrov. A to do Trebišova či Michaloviec.

Obyvateľky mesta s malými deťmi vítajú, že sa pohotovosť zachová. Pokiaľ by sa zrušila, museli by cesovať 60-70 kilometrov, priblížili.

Pohotovosť bez podpory poisťovní

Lekárska pohotovosť pre deti a dorast v Kráľovskom Chlmci funguje 24 hodín denne a jej chod zabezpečuje osem lekárov bez podpory zdravotných poisťovní.

„Doteraz na pohotovostnej službe pacienti platili dve eurá. Teraz sme tento poplatok zvýšili na desať eur. Dodám, že sme naozaj urobili prieskum medzi rodičmi malých pacientov s tým, že sú ochotní prispieť,“ uviedla riaditeľka NsP Kráľovský Chlmec Klára Hencelová.

„Je množstvo vírusových, bakteriálnych infektov, rôzne infekcie, ktoré vyvolávajú niekedy naozaj veľmi vážne stavy. Stavy, ktoré sa veľmi ťažko liečia a ktoré potrebujú okamžitú pomoc. Keď sa pomoc nedostane, môže sa stať to najhoršie, čo môže viesť až k strate života,“ skonštatoval primár pediatrie v Kráľovskom Chlmci Andrej Bánhegyi.

Proti zrušeniu pohotovostnej služby sa postavila aj samospráva. „Občas si politici v Bratislave predstavujú modernizáciu zdravotníctva tak, že chcú zrušiť niektoré oddelenia, niektoré služby, s ktorými sú ľudia spokojní a fungovali desaťročia,“ myslí si hovorca mesta Zoltán Leczo.

„My ako Košický samosprávny kraj to vítame. Kráľovský Chlmec má veľa maďarsky hovoriacich občanov, ktorí majú trošku problém komunikovať v slovenskom jazyku. A Michalovce a Trebišov sú viac slovensky hovoriaca oblasť,“ pripomenul hlavný lekár Košického samosprávneho kraja René Hako.

K zrušeniu ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast má v najbližších dňoch prísť aj v Dubnici nad Váhom, Partizánskom či Pezinku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny