Na hlavný obsah

Ukrajina čelí tichému nepriateľovi: Ruská agresia ničí nielen životy, ale spôsobuje aj ekologickú katastrofu

Väčšinu prírody zničili nevybuchnuté míny.

Ukrajina čelí tichému nepriateľovi: Ruská agresia ničí nielen životy, ale spôsobuje aj ekologickú katastrofu
Ukrajinské lesy. Foto: STVR

Ukrajina okrem ruskej agresie čelí ďalšiemu tichému nepriateľovi – rozsiahlej ekologickej katastrofe. Rusko-ukrajinský konflikt ničí nielen ľudské životy, ale aj jedinečné ukrajinské lesy.

Ruská invázia na Ukrajine si vyžiadala už desaťtisíce obetí civilistov. Neustálym ostreľovaním a výbuchmi trpí aj životné prostredie. Z viacerých lesov na východe Ukrajiny zostali len polia s polámanými kmeňmi. Národný park Sviati Hory bol kedysi pýchou Donbasu. Tisíce hektárov zničeného porastu dnes vykresľujú krutú realitu vojny.

„Počas mojej každodennej cesty domov som zvykol sledovať krásnu prírodu z auta. Obdivoval som les, ktorý prekvital a produkoval obrovské množstvo kyslíka. Dnes, keď idem po tejto ceste, radšej sa len pozerám na zem. Keď vidím, čo tu zostalo, láme mi to dušu,“ priznal lesník Serhij Capok.

Väčšinu prírody zničili nevybuchnuté míny, ktoré spôsobili rozsiahle požiare. Plamene vyhubili vzácne osemdesiatročné borovice.

Ekologickej katastrofe na Ukrajine sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Tamara Michalková:

Lesy sú smrteľným nebezpečenstvom

Lesy, kedysi plné života, dnes predstavujú smrteľné nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov aj pracovníkov. Oleksandr sa o ukrajinské lesy stará už roky. Pri jeho údržbe stúpil na aktívnu mínu. Takmer pri tom prišiel o nohu.

„Hneď po výbuchu som sa pozrel na nohu, ktorá ma bolela. Keď som si dal dole topánku, zistil som, že je v poriadku. Nebola tam žiadna krv. Doplazil som sa k autu a domov som šoféroval druhou nohou. Mal som šťastie, že sa mi nič nestalo,“ opísal lesník Oleksandr Polovynko.

„Požiare chceme uhasiť rýchlo, ale je to nemožné, lebo celé územie je zamínované. Môže nás to zabiť,“ uviedol bývalý minister životného prostredia Ukrajiny Ruslan Strilets.

Ukrajinskí ekológovia tvrdia, že zničené lesy sú jedným zo živých dôkazov hrôz vojny. Ich obnova bude trvať desaťročia a môže to stáť miliardy eur. Niektoré oblasti zostanú navždy neobývateľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet