Na hlavný obsah

Na Liptove chcú strieľať medvede. Krízový štáb určil podmienky ich odlovu

Štáb zasadal po smrteľnom útoku na hubára.

Na Liptove chcú strieľať medvede. Krízový štáb určil podmienky ich odlovu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Obce v okrese Liptovský Mikuláš sa majú dohodnúť s užívateľmi poľovných revírov na zónach, kde môžu loviť medvede. Musí ísť o nezastavané oblasti, kde nedôjde k ohrozeniu ľudí.

Poľovní hospodári požiadajú ministerstvo životného prostredia o povolenie a označia miesto lovu a počet medveďov, ktoré chcú zastreliť. Dohodli sa na tom členovia krízového štábu. Ten zasadal po smrteľnom útoku medveďa na hubára na Liptove.

Výsledkom zasadnutia krízového štábu na Liptove sa v relácii Správy venoval redaktor Milan Velecký:

„Po dlhej diskusii sme sa dopracovali k postupu, ktorý by sa mal uplatniť v prípade, že nás ako starostov, primátorov oslovia naši obyvatelia, že sa vyskytol, ako napríklad nedávno v Demänovej alebo Beniciach, v okrajových častiach mesta, nejaký medveď, ktorý môže ohrozovať obyvateľov,“ povedal podpredseda Združenia miest a obcí Liptova Ján Blcháč.

„Jednoduchšie je to v tom, že sa stanoví územie a nevyžaduje sa tam identifikácia, ktorú nám mylne prezentujú rôzni pseudoaktivisti. Že vraj my máme identifikovať jedince. Nie, nemáme ich identifikovať. Jednoducho inštitút mimoriadnej situácie hovorí o tom, že sa stanoví územie, na ktorom je možné problémové jedince, ktoré predstavujú hrozbu života a zdravia pre ľudí, odloviť,“ dodal štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny