Na hlavný obsah

Letecký útok Izraela na Libanon: V Bejrúte hlásia najmenej 22 mŕtvych a viac ako 100 zranených

Cieľm mali byť ďalší činitelia Hizballáhu.

Letecký útok Izraela na Libanon: V Bejrúte hlásia najmenej 22 mŕtvych a viac ako 100 zranených
Zničené budovy v Bejrúte po izraelskom leteckom útoku. Foto: TASR/AP

Letecké údery Izraela v centre Bejrútu vo štvrtok (10. 10.) večer zabili najmenej 22 ľudí a ďalších viac ako 100 sa zranilo. Uviedlo to libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izrael hneď vývoj nekomentoval, agentúra AP píše o ďalšej eskalácii jeho vojny s šiitským hnutím Hizballáh.

Izraelčania centrálnu časť libanonskej metropoly v posledných týždňoch dvakrát bombardovali a označili ju za útočisko Hizballáhu. Nový útok podľa neoficiálnych informácií mohol cíliť na minimálne jedného vysokopostaveného predstaviteľa militantného hnutia.

To cez svoju televíznu stanicu uviedlo, že pokus zabiť šéfa „styčnej a koordinačnej jednotky“ Vafíka Safá zlyhal. O jeho prežití informovala s odvolaním sa na svoje zdroje aj agentúra Reuters.

Podľa agentúry AFP boli v Bejrúte počuť tri výbuchy, pričom útoky mierili do obytnej štvrte Rás Naba a susednej štvrte Nuvajrí. Podľa agentúr boli tieto časti libanonskej metropoly cieľom izraelských úderov prvýkrát. Fotograf AP opísal, že jedna viacposchodová budova bola úplne zničená a ďalšia silno poškodená.

Bilancia libanonských úradov postupne vystúpila na 22 mŕtvych a 117 zranených. Informácie o tom, akú časť týchto ľudí tvorili členovia Hizballáhu, neposkytla.

Na konci septembra izraelský úder v jednej zo štvrtí centrálneho Bejrútu zabil niekoľko členov skupiny Ľudový front pre oslobodenie Palestíny.

Izrael minulý týždeň začal pozemné vojenské operácie v južnom Libanone ako ďalšiu fázu dlhodobého konfliktu s Hizballáhom. Libanonské hnutie a izraelská armáda sa ostreľovali cez hranicu prakticky každý deň od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal v Pásme Gazy vojnu proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas v odvete za jeho útok v južnom Izraeli.

Situácia v Libanone prudko eskalovala po explóziách tisícov komunikačných zariadení využívaných Hizballáhom v polovici septembra a po následnom rozsiahlom izraelskom bombardovaní libanonských pozícií Hizballáhu, pri ktorom bolo zabitých mnoho členov vedenia tohto hnutia vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet