Na hlavný obsah

Vladimir Putin opäť vyzval na nový svetový poriadok, chváli spoluprácu Ruska a Iránu

Stretol sa tam s iránskym prezidentom.

Vladimir Putin opäť vyzval na nový svetový poriadok, chváli spoluprácu Ruska a Iránu
Ruský prezident Vladimir Putin v Turkménsku. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok (11. 10.) v turkménskej metropole Ašchabad stretol s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom. Ide o ich prvé stretnutie, ktoré sa konalo v rámci regionálneho summitu. Kremeľ uviedol, že témou ich diskusie boli bilaterálne vzťahy, ale aj situácia na Blízkom východe, píše TASR.

Na stretnutí s Pezeškijánom Putin vyhlásil, že vzťahy s Iránom sú pre Rusko prioritou, a ocenil, že sa veľmi úspešne rozvíjajú. Vyjadril aj spokojnosť s trendom vo vzájomnom obchode medzi Ruskom a Iránom. No poznamenal, že obchodný obrat sa po vlaňajšom poklese ešte nevrátil na pôvodnú úroveň.

Putin zároveň vyzdvihol, že Rusko a Irán aktívne spolupracujú na medzinárodnej scéne. Spomenul aj ich „často veľmi blízke“ názory na súčasné dianie vo svete.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po stretnutí prezidentov informoval, že Pezeškiján prijal Putinovo pozvanie na oficiálnu návštevu Ruska. Termín návštevy bude dohodnutý diplomatickou cestou.

Putin predtým vo svojom prejave na summite v Ašchabade vyhlásil, že je potrebný nový svetový poriadok, v ktorom bude bohatstvo prerozdeľované spravodlivejšie a budú sa zohľadňovať názory každého zo štátov.

V Ašchabade sa koná medzinárodné fórum nazvané Vzťah času a civilizácií – základ mieru a rozvoja. Venujú ho venované 300. výročiu narodenia turkménskeho básnika a mysliteľa Magtymgulyho Pyragyho.

Pozvanie na toto podujatie dostali lídri štátov susediacich s Turkménskom: Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Tadžikistanu, Uzbekistanu a niektorých ďalších.

Agentúra AP pripomenula, že šéf britskej kontrarozviedky MI5 Ken McCallum tento týždeň obvinil Irán a Rusko z podielu na náraste počtu pokusov o atentát, sabotáž a iných zločinov v Spojenom kráľovstve. Varoval súčasne pred zhoršením situácie, ak sa prehĺbia konflikty na Blízkom východe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet