Na hlavný obsah

Zrušenie spomienkovej akcie na trenčianskom gymnáziu má dohru. Rezort školstva chce zaviesť informovaný súhlas

Čo bude nad rámec programu, musia schváliť rodičia.

Zrušenie spomienkovej akcie na trenčianskom gymnáziu má dohru. Rezort školstva chce zaviesť informovaný súhlas
Minister školstva reaguje aj na dianie na gymnáziu v Trenčíne. Foto: SITA/Tomáš Somr

Prednášky alebo aktivity v školách nad rámec osnov by mohli schvaľovať rodičia. Návrh ministerstva školstva je už v parlamente. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) tak reaguje aj na dianie na gymnáziu v Trenčíne. Kritizovali ho pre spomienkovú akciu.

Gymnázium v Trenčíne si plánovanou spomienkou chcelo pripomenúť obete teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, kde útočník zastrelil dvoch ľudí. Vyslúžili si za to na internete vlnu kritiky aj od niektorých politikov, ktorí ju označili za šírenie LGBTI ideológie. O prípad sa zaujímal rezort školstva. Tomáš Drucker sa školy zastal.

„Je absolútne neprijateľné, aby takáto kvalitná škola, alebo akákoľvek iná škola na Slovensku, bola terčom primitívnej kampane a zastrašovania. Školy sú apolitické inštitúcie a musia zostať aj bezpečným priestorom a výchovu bez politických vplyvov,“ vyhlásil Drucker.

Zmenám, ktorými rezort školstva reaguje na zrušenú spomienkovú akciu na trenčianskom gymnáziu sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Podujatie malo byť dobrovoľné, pre negatívne reakcie ho škola zrušila. Do budúcnosti rezort počíta s tým, že riaditelia na niektoré podujatia budú vyžadovať od rodičov súhlas.

„Zavádzame veľmi prísny, informovaný súhlas rodičov v prípade, že vec, ktorá má byť predmetom výchovy alebo vzdelávania na škole, nie je súčasťou školského vzdelávacieho programu, je nad rámec štátneho vzdelávacieho programu, ani to neschválila rada školy, ktorá má zastúpenie rodičov a neschválila to ani pedagogická rada školy, v ktorej sú odborníci,“ priblížil minister.

Pozrite si zábery zo spomienkovej akcie v Trenčíne, ktoré napokon zorganizovalo mesto:

Súhlas v praxi

V praxi by to znamenalo, že si škola od rodičov vypýta povolenie, ak chce robiť prednášky o témach, ktoré nie sú v školských osnovách.

„Ja by som sa spoliehal na to, že zástupcovia našich škôl vedia, čo robia. Vedia sa rozhodnúť, čo na ich pôdu patrí a nepatrí. Ale sú tu niekedy témy a situácie, ktoré sú kontroverznejšie alebo citlivejšie, a tam takýto nástroj vie pomôcť, myslí si riaditeľ občianskeho združenia Rodičia.sk Matej Stuška.

Povolenia si školy pýtajú v niektorých prípadoch aj teraz. Fungujú aj rady školy, v ktorých sú rodičia a za aktivity hlasujú.

„Informovaný súhlas je dôležitý pre rodičov neplnoletých žiakov a pri organizovaní školských akcií je dôležité niekedy ten informovaný súhlas mať. Je to dôležité napríklad v prípade akcií, ktoré si rodičia finančne zabezpečujú,“ uviedol riaditeľ bratislavského gymnázia Daniel Kasala.

Obavy riaditeľov

Niektorí riaditelia sa obávajú, že by stratili kompetencie a autonómiu. Súhlas by však podľa analytika mali pýtať len výnimočne, keďže štátny vzdelávací systém pokrýva široký okruh tém.

„Môžu to byť témy, ktoré sa týkajú niektorých konkrétnych obsahov sexuálnej výchovy, ktoré sa nedostali do štátneho vzdelávacieho programu. A tieto, ak ich škola bude chcieť vyučovať, tak je korektné rozprávať sa s rodičmi, či s tým súhlasia,“ dodal analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Informovaný súhlas rodiča je súčasťou 89 legislatívnych zmien v školstve, ktoré by mali platiť od januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny