Na hlavný obsah

Pohreby budú zrejme drahšie, pozostalí si výrazne priplatia. Pohrebné služby hovoria o vplyve konsolidácie

Priplatia si aj vyše 200 eur.

Pohreby budú zrejme drahšie, pozostalí si výrazne priplatia. Pohrebné služby hovoria o vplyve konsolidácie
Ilustračná snímka kríža na hrobe. Foto: STVR

Od budúceho roku budú zrejme pohreby drahšie. Zvyšovať ceny plánuje väčšina pohrebných služieb. Ako tvrdia, donútila ich k tomu konsolidácia. Pozostalí si preto priplatia aj vyše 200 eur.

Ceny pohrebov sú v rámci Slovenska rozdielne. Najlacnejšie sa pohybujú od 700 eur a tie drahšie vyjdú pozostalých aj vyše 1 600. Konečná suma závisí aj od regiónu.

„Stretávame sa s tým, že si to ľudia nemôžu dovoliť. Ale väčšinou tí ľudia to vyriešia tak, že rodina sa vyzbiera,“ uviedol podpredseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Vladimír Ecker.

Zdražovaniu pohrebov sa v reportáži v Správach venovala Martina Jančiarová:

Konsolidácia sa dotkne aj tejto sféry. Viaceré pohrebníctva si prepočítali, že od nasledujúceho roku budú musieť zvýšiť ceny za svoje služby.

„My sme taká stredná firma a dochádza tam o 117 eur navýšenie na jeden pohreb. Ale musíme ešte rátať aj s tým, že čo my nakupujeme od druhých dodávateľov. A myslím si, že to bude ďalších 117 eur. Takže okolo 250 eur dôjde určite k navýšeniu každého pohrebu,“ priblížil Ecker.

Ľudia menia pohrebné návyky

Pokryť to pomôže aj 200-eurový príspevok na pohreb, ktorý štát nedávno navýšil z 80 eur. Podľa skúseností pohrebníctiev ľudia v posledných rokoch už menia pri organizovaní poslednej rozlúčky tradičné návyky.

„Tí ľudia už nekúpia si kvety za 100 eur, kúpia si kvety za 50 eur. Predtým jednoducho bolo to tak, že dajme mu, zaslúži si. Už nie. Tieto slová už nepadajú u nás v pohrebníctve. Teraz jednoducho prídu a idú, čo sa týka tovarov, od toho najlacnejšieho,“ uviedol majiteľ pohrebníctva v Lučenci Michal Katreniak.

Asociácia pohrebných a kremačných služieb upozornila, že od budúceho roku by sa mohli zdvihnúť aj ceny za hrobové miesta. Tie majú v správe mestá a obce. „Na ostatnom rokovaní rady ZMOS-u, kde nás bolo 150 primátorov a starostov, ani jedna samospráva o tejto alternatíve nehovorila,“ dodal predseda ZMOS-u Jozef Božik.

Ak by podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska k zdraženiu hrobových miest predsa len došlo, nebude to podľa neho masívne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika