Na hlavný obsah

Rezort kultúry pripravuje nový mediálny úrad: R. Michelko priblížil, ako by mal fungovať. Nepotrebné, reaguje I. Bihariová

Bihariová si takúto iniciatívu nevie predstaviť.

Rezort kultúry pripravuje nový mediálny úrad: R. Michelko priblížil, ako by mal fungovať. Nepotrebné, reaguje I. Bihariová
Irena Bihariová a Roman Michelko Foto: STVR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa vyjadril, že novinárčinu by mal robiť len ten, kto ju vyštuduje a novinári by mali byť členmi stavovskej organizácie. V tejto súvislosti poslanec Roman Michelko z klubu SNS v relácii Sobotné dialógy načrtol kontúry nového mediálneho úradu, ktorý by posudzoval „mediálne záležitosti“.

Poslankyňa za Progresívne Slovensko Irena Bihariová si vznik takého úradu nevie predstaviť.

„V Nemecku existuje národný mediálny úrad, a to je pravzor zákona, ktorý vyjde z dielne ministerstva kultúry,“ oznámil Michelko. Pôjde podľa neho o vládny návrh zákona.

„Tento návrh zákona dnes ešte nie je v paragrafovom znení,“ uviedol. Doplnil, že základné idey tohto pripravovaného zákona pozná len „veľmi zďaleka“ a odporučil preložiť si nemecký zákon.

„Chceme urobiť nejaký úrad, ktorý bude riešiť licencie, ktorý bude riešiť vysielanie, či je v súlade s licenčnými podmienkami, ktorý bude riešiť aj internetové diskusie,“ priblížil poslanec.

Bihariová si takúto iniciatívu technicky ani filozoficky nevie predstaviť a nesúhlasí s ňou. Takýto úrad podľa nej nepotrebujeme. Poslankyňa si kladie otázku, aký by bol prístup k „alterantívnym médiám“. „Bude to platiť aj na nich alebo budú mať voľný ring? Toto sú bludy,“ skritizovala.

Požiadavky Európskej únie

„Chceme komplexne a systémovo vyriešiť to, čo od nás vlastne žiada Európska únia. Urobiť nejaký úrad, ktorý bude mať aj nejaké volené orgány. Bude tam odvolací úrad, bude tam nejaký aparát, ktorý bude na základe odbornosti rozhodovať o rôznych mediálnych záležitostiach. A potom bude možno nejaký odvolací orgán,“ naznačil.

Reláciu si môžete vypočuť aj vo forme podcastu:

Bihariová poukázala na to, že na Slovensku funguje Rada pre mediálne služby, ktorá je podľa nej dobre vybavená. Poslankyňa poukázala na to, že v súvislosti s nariadením Európskej komisie získala Rada pre mediálne služby kompetenciu, vďaka ktorej plní úlohu mediálneho koordinátora, ktorý má aj tento typ aktivít pod kontolou.

Michelko pripustil, že požiadavka, aby novinármi boli len tí, ktorí vyštudujú žurnalistiku, nie je realistická. „To je nonsens, to naozaj nie,“ reagoval. Veľa najlepších novinárov podľa Michelka vôbec neštudovalo žurnalistiku.

Bihariová sa pýta, ako si niekto „dovolí predstúpiť s tým, že vy krvilační bastardi, my na vás vymyslíme úrad, ktorý vám sťaží vaše povolanie“, a to z pozície „strážcov demokracie“ ktorými by príslušníci vládnej koalície mali byť. Reagovala tak na slová predsedu vlády, ktoré adresoval novinárom na tlačovej konferencii, počas ktorej hovoril aj o sprísnených podmienkach pre vykonávanie novinárskej profesie.

Sobotné dialógy pre Správy zmonitoroval aj redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko