Na hlavný obsah

Útok na Zámockej ulici bol útokom na naše hodnoty a slobodu, odkázal ombudsman. Výročie si pripomenuli aj viacerí politici

Aj niektorí politici odsúdili nenávisť a násilie v spoločnosti.

Útok na Zámockej ulici bol útokom na naše hodnoty a slobodu, odkázal ombudsman. Výročie si pripomenuli aj viacerí politici
Sviečky a kvety na mieste útoku na Zámockej ulici. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ako ľudia musíme ukazovať, že nenávisť nemá v našej spoločnosti miesto. Odkázal to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský pri príležitosti druhého výročia útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Apeluje na jednotnosť pri odsúdení tohto činu i podpore tých, ktorí sa stali jeho obeťami.

„Naďalej musíme bojovať proti všetkým formám diskriminácie a chrániť práva každého jednotlivca bez ohľadu na jeho sexuálnu orientáciu,“ zdôraznil Dobrovodský na sociálnej sieti.

Čo odkazujú prezident a bývalá prezidentka

Zločin proti ľudskosti, ktorý sa stal pred LGBTI+ barom Tepláreň, pri ktorom zahynul Matúš Horváth a Juraj Vankulič, nemá podľa ombudsmana žiadne ospravedlnenie. Označil ho za útok na „naše hodnoty, našu slobodu, našu súdržnosť a našu spoločnosť.“

Prezident Peter Pellegrini odmieta akúkoľvek nenávisť a násilie voči ľuďom na základe ich rasy, farby pleti, vierovyznania či sexuálnej orientácie,alebo politického názoru. Podľa hlavy štátu musíme ako spoločnosť odmietnuť zbrane, atentáty a útoky na ľudí.

„Vráťme sa k dialógu a vzájomnému rešpektu. To je jediná cesta, po ktorej môžeme ako moderná spoločnosť spoločne kráčať,“ apeloval Pellegrini na sociálnej sieti.

Bývalá prezidentka Zuzana Čaputová poslala symbolické objatie tým, ktorí čelia nenávisti, lebo sú iní, lebo majú odlišné názory, alebo preto, lebo svojou prácou vytŕčajú z davu. Podotkla, že to poznajú mnohí ľudia vrátane nej. Čaputová pripomenula, že dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity nenávisť zabila.

„Nech je dnešok zároveň aj výročím symbolického objatia sa všetkých ľudí bez rozdielov, ktorí ľudskosť a empatiu považujú stále za hodnotu. A kto to tak cíti, môže svoje symbolické objatie smerovať aj k tým, ktorí bez agresie zatiaľ žiť nedokážu. Lebo ako sa hovorí, najťažšie je milovať tých, ktorý to najviac potrebujú,“ dodala bývalá hlava štátu.

Šimečka: Na Zámockej vraždila nenávisť

Politici pri príležitosti druhého výročia tragického útoku na Zámockej ulici odsúdili nenávisť a násilie v spoločnosti. Každý, bez ohľadu na rozdiely, by sa podľa nich mal na Slovensku cítiť bezpečne.

„Pred dvomi rokmi na Zámockej vraždila nenávisť. Nedovoľme, aby sa to opakovalo,“ vyhlásil líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Pripomenul, že Slovensko si pripomína pamiatku dvoch mladých mužov, ktorí sa stali obeťami útoku.

„Aj kvôli nim musíme spraviť všetko preto, aby sa na Slovensku mohli cítiť všetci ľudia rešpektovaní a v bezpečí, bez ohľadu na to, aká je ich identita, alebo koho ľúbia,“ zdôraznil.

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling podotkol, že politici aj dnes pokračujú v šírení rovnakej nenávisti ako tej, ktorá pred dvomi rokmi viedla k „bezcitnej vražde“.

„Všetci sme tu na jednej lodi. Všetci, bez ohľadu na farbu pleti, náboženstvo či orientáciu, si zaslúžime pokojný život. Bez toho, aby sme boli terčom nenávisti či slovných a fyzických útokov. Všetci chceme žiť v mieri, blahobyte a ďalším generáciám zanechať lepšiu krajinu, ako sme ju zdedili. To ale nikdy nedosiahneme nenávisťou a konfliktom. Dosiahneme to pochopením a spoluprácou,“ skonštatoval na sociálnej sieti.

Násilie a nenávisť odsúdil aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD). „Vraždy, terorizmus, holokaust či vojna. Násilie nikdy nebude riešením a spolu s nenávisťou nesmú mať miesto v našej spoločnosti. Uctime si pamiatku obetí nenávisti,“ napísal na sociálnej sieti.

Vyjadreniam politikov pri príležitosti druhého výročia tragického útoku na Zámockej ulici sme sa venovali v Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko